Smartengeld

Wanneer je door een ongeval letselschade oploopt, heb je allerlei onverwachte kosten en wellicht een verlies van inkomsten. Maar misschien kost het letsel je ook een deel van je levensvreugde. Om je hiervoor enigszins te compenseren, kennen we in Nederland smartengeld toe: een vergoeding voor de immateriële schade – de pijn en het verdriet – die is ontstaan door het ongeval en het daardoor opgelopen letsel. Dit smartengeld kun je vorderen op de partij die voor het ongeval verantwoordelijk is. Een letselschadespecialist van Brandmeester Letselschade kan je helpen om de schadeposten te inventariseren en om een rechtvaardige vergoeding vast te stellen.

Verschillende vormen van smartengeld

Aan het werk in een rolstoel

Je kunt in Nederland aanspraak maken op vijf vormen van smartengeld:

  • smartengeld voor je geleden fysieke en psychische schade
  • smartengeld voor het schenden van je eer of goede naam
  • smartengeld voor aantasting in de persoon
  • smartengeld voor aantasting van de nagedachtenis van een overledene
  • smartengeld voor doelbewust toegebrachte schade

De hoogte van het smartengeld

De hoogte van het smartengeld hangt af van eventuele blijvende klachten of beperkingen en de gevolgen voor jou, nu en in de toekomst. Bij de schadeafwikkeling van je letselschadezaak proberen wij de hoogte van het smartengeld goed in beeld te krijgen. Je letselschadespecialist kan je informeren over de berekening van het smartengeld voor jouw letselschadezaak.

Smartengeld vorderen

Smartengeld is onderdeel van een letselschadevergoeding na een ongeval. Daarmee is het dus niet de volledige schadevergoeding in een letselschadezaak. De schade die je lijdt door inkomensverlies en extra kosten valt niet onder het smartengeld maar onder materiële schade. Als je letsel oploopt waarbij iemand anders aansprakelijk is, dan kun je een letselschadevergoeding vorderen waar smartengeld mogelijk een onderdeel van is.

Schadevergoeding: dit moet je weten

Wat is eigenlijk een schadevergoeding? In deze video worden de meest gestelde vragen rondom het onderwerp schadevergoeding beantwoord door de BrandMR experts. Bijvoorbeeld wat als de tegenpartij niet mee wil werken? En hoeveel schadevergoeding kan je aanvragen?

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen