Letselschade door een auto-ongeluk

Een auto-ongeluk is ingrijpend. Of je nu bestuurder bent of passagier, het kan leiden tot flinke schade, lichamelijk letsel en veel vragen. Wat moet je doen? Wie is aansprakelijk? En hoe zorg je ervoor dat je de schade vergoed krijgt?

Ben je aangereden door een andere automobilist?

Een verkeersongeval, een botsing

Ben je aangereden door een andere auto en is deze bestuurder verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan kun je diegene aansprakelijk stellen voor je schade. Dit kan gaan om materiële schade zoals schade aan je voertuig of kleding, maar ook om letselschade zoals medische kosten, inkomensverlies of kosten voor huishoudelijke hulp.

Belangrijk: vul samen met de andere partij een schadeformulier in. Noteer het kenteken en de verzekeringsgegevens van de tegenpartij en maak duidelijke foto’s van de situatie en eventuele schade. Als er getuigen zijn, vraag dan hun contactgegevens.

Je hebt zelf een verkeersfout gemaakt

Ook als je zelf (deels) verantwoordelijk bent voor het ongeval, kan het zijn dat je toch (gedeeltelijk) recht hebt op een schadevergoeding, zeker als je letselschade hebt opgelopen. Neem in dat geval contact op met een letselschadespecialist. Zij kunnen beoordelen of er mogelijkheden zijn om (een deel van) je schade vergoed te krijgen.

Auto-ongeluk met een voetganger of fietser

Ben je met je auto in botsing gekomen met een fietser of voetganger? Dan gelden er andere regels. Als automobilist heb je namelijk een verhoogde verantwoordelijkheid in het verkeer tegenover kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Zelfs als zij een verkeersfout hebben gemaakt, kun je als automobilist nog steeds (gedeeltelijk) aansprakelijk zijn.

Eenzijdig auto-ongeluk

Raakte je betrokken bij een eenzijdig auto-ongeluk, bijvoorbeeld doordat je moest uitwijken voor een dier, je op een slecht wegdek reed of een paaltje over het hoofd zag? Dan kun je in sommige gevallen de wegbeheerder of een andere partij aansprakelijk stellen. Denk aan slecht zichtbare obstakels of onvoldoende waarschuwingsborden bij wegwerkzaamheden. Maak altijd foto’s van de situatie en noteer relevante details.

Letselschade door een auto-ongeluk

Letselschade kan een grote impact hebben op je leven. Denk aan:

  • Medische kosten.
  • Inkomensverlies.
  • Reiskosten voor behandelingen.
  • Kosten voor huishoudelijke hulp.
  • Psychische klachten (zoals angst in het verkeer).

Weet je niet zeker of je iemand aansprakelijk kunt stellen? Of krijg je geen gehoor bij de verzekeraar? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met ons op. Het intaketeam van BrandMR kijkt direct met je mee of je recht hebt op een schadevergoeding. Als het nodig is, schakelen we een letselschadespecialist in die jou bijstaat. Ook dat is kosteloos, omdat wij onze kosten verhalen op de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.

Voorbeeld uit de praktijk

Een vrouw rijdt op een voorrangsweg als een andere automobilist van rechts haar over het hoofd ziet en haar auto in de flank raakt. Ze loopt nek- en rugklachten op en is wekenlang arbeidsongeschikt. BrandMR helpt haar met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, het verzamelen van medische stukken en het claimen van schadevergoeding voor medische kosten, inkomensverlies en psychische klachten zoals angst in het verkeer.

Veelgestelde vragen over auto-ongelukken en letselschade

Vul samen met de tegenpartij een schadeformulier in, noteer kenteken en verzekeringsgegevens, maak foto's en verzamel getuigenverklaringen.

Ja, ook bij gedeelde aansprakelijkheid is vergoeding vaak mogelijk. Onze specialisten beoordelen je situatie kosteloos.

Geen zorgen. BrandMR onderzoekt de situatie, verzamelt bewijs en onderhandelt namens jou met de verzekeraar.

Dat varieert per zaak. Eenvoudige zaken kunnen binnen enkele maanden worden geregeld. Wij houden je continu op de hoogte.

Helemaal niets, tenzij we een schadevergoeding voor je regelen. Dan verhalen we onze kosten op de tegenpartij.