Letselschade door een treinongeluk: weet waar je recht op hebt

Een treinongeluk is een ingrijpende gebeurtenis die grote gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid, werk en dagelijks leven. Of je nu als passagier betrokken bent geraakt bij een ontsporing, gewond bent geraakt bij een aanrijding op een spoorwegovergang of letsel hebt opgelopen in of rondom het station, het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Bij BrandMR staan onze letselschadespecialisten voor je klaar om je te helpen met het verhalen van jouw schade.

Veelvoorkomende situaties van treinongelukken

ons stappenplan

Er zijn verschillende manieren waarop je betrokken kunt raken bij een treinongeluk. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding tussen een trein en een voertuig op een overweg, een incident in de trein waarbij je letsel oploopt door een plotselinge reactie, of een ongeval op het perron waarbij onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. In al deze gevallen kun je te maken krijgen met ernstig letsel, zoals botbreuken, hoofdletsel of psychische klachten.

Wie is er aansprakelijk bij een treinongeluk?

Het vaststellen van aansprakelijkheid is een belangrijk onderdeel bij het verhalen van letselschade. In veel gevallen is de vervoerder, zoals NS of Arriva, verantwoordelijk voor de veiligheid van passagiers en het treinverkeer. Ook de beheerder van het spoor, zoals ProRail, of een derde partij zoals een automobilist, kan (deels) aansprakelijk zijn. Onze specialisten helpen je bij het onderzoeken wie verantwoordelijk is voor jouw letsel en welke partij aansprakelijk kan worden gesteld.

Welke schade kun je claimen?

Als je letsel hebt opgelopen door een treinongeluk, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Daarbij kun je denken aan:

  • Vergoeding van medische kosten (zoals ziekenhuisrekeningen of fysiotherapie).
  • Verlies van inkomen, als je tijdelijk of langdurig niet kunt werken.
  • Smartengeld voor pijn en psychisch leed.
  • Reiskosten en kosten voor hulp in huis of aanpassingen thuis.

Bij BrandMR kijken we samen met jou naar de volledige impact van het ongeluk op jouw leven. We zorgen dat je geen schadepost over het hoofd ziet.

Auto-ongeluk met een voetganger of fietser

Ben je met je auto in botsing gekomen met een fietser of voetganger? Dan gelden er andere regels. Als automobilist heb je namelijk een verhoogde verantwoordelijkheid in het verkeer tegenover kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Zelfs als zij een verkeersfout hebben gemaakt, kun je als automobilist nog steeds (gedeeltelijk) aansprakelijk zijn.

Eenzijdig auto-ongeluk

Raakte je betrokken bij een eenzijdig auto-ongeluk, bijvoorbeeld doordat je moest uitwijken voor een dier, je op een slecht wegdek reed of een paaltje over het hoofd zag? In sommige gevallen kun je de wegbeheerder of een andere partij aansprakelijk stellen. Denk hierbij aan slecht zichtbare obstakels of onvoldoende waarschuwingsborden bij wegwerkzaamheden. Maak altijd foto’s van de situatie en noteer relevante details.

Hoe helpt BrandMR jou?

Bij BrandMR vinden we het belangrijk dat juridische hulp toegankelijk en begrijpelijk is. Daarom werken wij zonder verborgen kosten: je betaalt alleen als we resultaat behalen. Onze letselschadespecialisten staan naast je, leggen alles helder uit en nemen je zoveel mogelijk zorgen uit handen. Van het vastleggen van jouw schade tot het onderhandelen met verzekeraars: wij regelen het voor je.

Voorbeeld uit de praktijk

Pleister

Stel je voor: je zit rustig in de trein op weg naar je werk wanneer de trein plotseling tot stilstand komt door een ontsporing. Je valt hard op de grond en loopt rug- en nekklachten op. Hierdoor kun je maandenlang niet werken. BrandMR helpt in zo’n situatie met het opstellen van een letselschadedossier, het aansprakelijk stellen van de vervoerder en het verhalen van een volledige schadevergoeding. Zonder dat jij je druk hoeft te maken over juridische rompslomp.

Veelgestelde vragen treinongeluk

Zelfs als je gedeeltelijk schuld hebt, kun je vaak nog een deel van je schade vergoed krijgen. Onze juristen leggen uit hoe dit werkt.

Dat hangt af van de ernst van je letsel en hoe snel de aansprakelijkheid wordt erkend. We houden je altijd op de hoogte.

Helemaal niets, tenzij we een schadevergoeding voor je regelen. Dan verhalen we onze kosten op de tegenpartij.

Hulp nodig na een treinongeluk? Neem vrijblijvend contact op

Neem contact op

Een treinongeluk kan je leven op z’n kop zetten. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij BrandMR staan we voor je klaar met duidelijke juridische hulp. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op