Letselschade: Wat zijn je rechten?

Heb je letselschade en wil je weten wat je rechten zijn? In deze video worden de meest gestelde vragen rondom letselschade beantwoord. Zo heb je bijvoorbeeld materiële en immateriële schadevergoedingen en wat betekent dit voor letselschade?

Wat valt er allemaal onder letselschade?

BrandMR_Letsel_640

Met letsel bedoelen we de fysieke of mentale schade die je als persoon kan oplopen na een ongeval. Als je na een auto-ongeluk een kleine kneuzing hebt, noemen we dat licht letsel. Maar als je bijvoorbeeld iets breekt of in een rolstoel belandt, dan hebben we het al snel over ernstig letsel.

Een letselschadevergoeding is dus bedoeld om alle extra kosten die je vanwege je letsel hebt gemaakt te compenseren.

Wat wordt er allemaal vergoed bij letselschade?

BrandMR_Ongeluk-op-werk_600

Om die vraag te beantwoorden, moeten we het eerst even hebben over de verschillende soorten letselschadevergoedingen. Je hebt namelijk materiële en immateriële schadevergoedingen.

Onder materiële schade valt bijvoorbeeld je gemaakte zorgkosten. Of het verlies van je inkomen omdat je door een ongeval een tijd niet meer kan werken. Dat verlies aan inkomen valt ook onder je letselschadevergoeding. Het maakt daarbij niet uit of je in loondienst werkt of een eigen bedrijf hebt.

beschadigd product ontvangen

Andere voorbeelden zijn kapotte kleding, schade aan je auto of aan je telefoon. Maar ook extra reiskosten vallen hieronder of de kosten voor hulp in de huishouding of het onderhoud van je tuin.


Je kan ook compensatie krijgen voor de kosten die je hebt gemaakt voor een vakantie die niet door kan gaan of voor een sportschoolabonnement waar je geen gebruik meer van kan maken. Ook voor eventuele studievertraging kan je een vergoeding krijgen

Met immateriële schade bedoelen we de pijn en het verdriet waar je na een ongeval last van kan hebben. De schadevergoeding die je daarvoor kan krijgen wordt ook wel smartengeld genoemd. Dat bedrag is bedoeld om de emotionele pijn na een ongeval wat te verzachten en om het verlies in levensvreugde te compenseren.

Hoe lang duurt het voordat letselschade wordt uitgekeerd?

Dat is per geval verschillend. Een letselschadevergoeding kan namelijk pas worden afgehandeld wanneer je zogenaamde medische eindtoestand is bereikt. Dat betekent dat je bent genezen of dat je letsel niet meer erger wordt.”

BrandMR_Video-EuroMuntjes

Je kan tussentijds wel een voorschot op je schadevergoeding krijgen zodat je niet in financiële problemen komt en je al je rekeningen gewoon kan betalen.

Aan het eind van het proces wordt dan de totale schade vastgesteld en ontvang je een slotuitkering.

Wat is het Keurmerk Letselschade?

Regresloket-Procederen_Web

Als je letselschade hebt opgelopen, kan je te maken krijgen met een ingewikkeld en langlopend juridisch proces. Het is belangrijk dat je daarbij geholpen wordt door iemand met specialistische kennis en ervaring.

Daarom is het Keurmerk Letselschade in het leven geroepen. Juristen en advocatenbureaus die kennis van zaken hebben en aan bepaalde hoge eisen voldoen, kunnen het keurmerk krijgen. Ze worden dan opgenomen in het Register Letselschade. In dat register kan je zien wie het Keurmerk Letselschade heeft. Zo weet je zeker dat een bureau de kennis en ervaring in huis heeft om jouw zaak goed af te handelen.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen