Schade door een aanrijding? Dan is dit het beste wat je kan doen

Een aanrijding. En daardoor nog letselschade opgelopen ook. Leuk is anders. En ja, wat kun je in zo'n geval dan het beste doen? In deze informatieve video zetten we de meest gestelde vragen over dit onderwerp nog eens netjes op een rij voor je.

Wat moet je doen als je schade hebt door een aanrijding?

BrandMR_Letsel_640

Een aanrijding is natuurlijk schrikken. Het is logisch als je op zo’n moment boos of emotioneel bent. Maar… probeer je hoofd koel te houden.

Als eerste moet je kijken of alles goed gaat met iedereen die bij het ongeluk betrokken is. Als iemand ernstig gewond is, bel dan 1-1-2. Als dat niet zo is, dan heeft het vaak geen zin om de alarmdiensten te bellen. Als je alleen maar blikschade aan je auto hebt, komt de politie niet.

BrandMR-Youtube-Schadeformulier

In dat geval moet je samen een schadeformulier invullen en als het kan ondertekenen. Dat kan je het best zo snel mogelijk na het ongeluk doen. Als je geen schadeformulier in de auto hebt liggen, kan je de app 'mobielschademelden' gebruiken. Daarmee kan je je claim meteen naar je verzekeraar sturen.

Zorg er ook voor dat je foto’s hebt van de schade, de positie van de auto’s, het kenteken van de andere auto en alle andere relevante details. En noteer de gegevens van getuigen. Als de tegenpartij en jij het niet eens kunnen worden over wie er schuld heeft, dan kunnen getuigen en foto’s namelijk goed van pas komen.

Hoe kan je iemand aansprakelijk stellen voor schade? En wat gebeurt er dan?

BrandMR-Youtube-BriefSchrijven_Square

Als je schade hebt door iemand anders en je hebt daar bewijs voor, dan kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Dat doe je door de tegenpartij een brief te sturen waarin je uitlegt waarom je vindt dat die persoon aansprakelijk is en dat je de schade wil verhalen. Zo´n brief noemen we de aansprakelijkstelling.

Het is aan te raden om die aansprakelijkstelling zo snel mogelijk na het ongeluk rechtstreeks te versturen aan de verzekeraar van de tegenpartij. In deze brief moet je duidelijk aangeven wat er gebeurd is en waarom de tegenpartij schuldig is. Daarom stuur je het ingevulde en door beide partijen ondertekende schadeformulier mee.

BrandMR-schadevergoeding

De tegenpartij kan dan zelf contact met je opnemen of zijn verzekeraar vragen dat te doen. In Nederland hebben we namelijk een verplichte autoverzekering. De schade wordt dus meestal via een verzekeraar geregeld.

Als de verzekeraar van de tegenpartij ook vindt dat hun verzekerde schuldig is en dat dat goed is aangetoond, dan zullen ze de schade van het ongeval vergoeden.

Het maakt dan trouwens niet uit of je je auto op het moment van het ongeluk had uitgeleend of zelf reed. Als iemand anders de schuld had, zal zijn of haar verzekeraar de schade moeten vergoeden.

Wat kan je doen als de tegenpartij weigert een schadeformulier in te vullen?

gesprek met tegenpartij

Het is het beste om samen een verhaal op papier te krijgen waar beide partijen het mee eens zijn. Maar het komt helaas wel eens voor dat de tegenpartij niet wil meewerken. Bijvoorbeeld omdat ze zeggen niet aansprakelijk te zijn of omdat ze de schade niet willen betalen. En dat kan heel vervelend zijn. Want daardoor kan het langer duren voordat de schadevergoeding wordt afgehandeld. Probeer in dat geval te wachten op de politie zodat zij de lezingen op papier kunnen zetten.

Daarom is het belangrijk om direct na een ongeluk al zoveel mogelijk getuigen en foto’s te verzamelen en die te gebruiken om het schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Het is misschien wat lastiger maar daarmee kan je alsnog een succesvolle schadeclaim indienen.

Welke schade kan ik claimen en hoeveel schadevergoeding kan ik vragen?

BrandMR_Ik-ben-ziek,-waar-heb-ik-recht-op-copy_Square_small

Er bestaat geen maximum voor een schadevergoeding. Alle kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeval kan je vergoed krijgen zolang je zelf niet aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan autoschade, kosten voor vervangend vervoer, je eigen risico en natuurlijk ook letselschade.

Voor de reparatie van je auto check je altijd bij je eigen verzekeraar of ze met een bepaalde garage werken. Soms hebben ze ook afspraken voor gratis vervangend vervoer. Dat kan heel handig zijn want die kosten worden door de aansprakelijke partij vaak voor maar 80% vergoed. Je brandstofkosten zijn wel altijd voor eigen rekening want die zou je met je eigen auto ook hebben.

BrandMR-Youtube-AutoMonteur

Een garage of expert gaat dan de schade aan je auto vaststellen zodat je de reparatiekosten kan verhalen. Als je auto total loss is, wordt de dagwaarde van je auto bepaald en krijg je dat bedrag vergoed. Je krijgt in dat geval ook vervangend vervoer aangeboden voor maximaal 14 dagen.

Als je een casco verzekering hebt, dan kan je eigen risico worden ingehouden. Maar gelukkig kan je dit eigen risico dan alsnog verhalen op de aansprakelijke partij. Je eigen verzekeraar vergoedt je kosten dan en claimt deze vervolgens bij de aansprakelijke partij. Ook schade die je zelf veroorzaakt, wordt vergoed als je een casco verzekering hebt.

Hoe lang mag een tegenpartij over de schadeafwikkeling doen?

Regresloket-Procederen_Web

Uiterlijk binnen drie maanden nadat je de tegenpartij aansprakelijk hebt gesteld, moet zijn of haar verzekeraar een standpunt innemen. Gelukkig gaat het in de praktijk vaak sneller.

Als de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid niet wil erkennen en er een discussie ontstaat, dan kan Brandmeester je verder helpen. We vertellen je waar je recht op hebt en wat je mogelijkheden zijn.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen