Wat als schade wordt veroorzaakt door een ander? Wie is er dan aansprakelijk en wie moet ervoor betalen? In deze video beantwoorden de BrandMR experts de meest gestelde vragen over schade door een ander.
Wat als schade wordt veroorzaakt door een ander? Wie is er dan aansprakelijk en wie moet ervoor betalen? In deze video beantwoorden de BrandMR experts de meest gestelde vragen over schade door een ander.
Als iemand anders iets van jou kapot maakt of beschadigt - bijvoorbeeld je auto, je huis of je elektrische fiets - dan is die persoon in principe aansprakelijk. Dat betekent dat die persoon volgens de wet verplicht is om die schade te vergoeden. Als iemand bijvoorbeeld tegen je auto is gebotst, dan is de eerst stap om duidelijk te krijgen wie dat is geweest en wat er is gebeurd. Misschien heb je het zelf gezien, was er een getuige aanwezig of stond er een camera in de buurt die alles heeft opgenomen. Videobeelden of foto’s kunnen heel goed van pas komen bij de schadeafhandeling. Zorg er dus voor dat je meteen getuigen en bewijs verzamelt. Schakel daarna een expert in, zoals een monteur. Die kan je helpen om de schade goed in kaart te brengen. De kosten daarvan kan je meenemen in je verzoek om schadevergoeding.
Als iemand met een voertuig schade heeft veroorzaakt in het verkeer, dan is de eigenaar van het voertuig meestal aansprakelijk. Maar soms ook de bestuurder. Dit ligt allemaal aan het voertuig. In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen staat namelijk het begrip “motorrijtuig.” Daarmee bedoelen we alle voertuigen die met een mechanische of elektrische kracht worden voortgedreven. Het gaat hier dus om auto’s, motoren maar ook e-bikes of e-scooters. Elk motorvoertuig dat aan het verkeer deelneemt, brengt gevaar met zich mee. Daarom moet een eigenaar hiervoor een verplichte verzekering afsluiten: een zogenaamde WAM-verzekering. Dit geldt ook voor elektrische fietsen die sneller gaan dan 25 km per uur.
Bij een ongeluk is het voertuig dan verzekerd. Daardoor is de aansprakelijkheid van de eigenaar en de bestuurder gedekt. Als iemand dus schade maakt met jouw auto, dan ben jij door de WAM verzekerd voor de kosten. Het maakt dus niet uit wie de auto bestuurde: jij, je kind of je buurman. Bij een ongeluk dat veroorzaakt is door een fietser is dat anders. Dan is niet de eigenaar aansprakelijk maar de bestuurder want die heeft de verkeersfout gemaakt. De schade kan dan op de aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder worden verhaald. Maar in de praktijk hebben veel fietsers die verzekering helaas niet. In dat geval moeten ze zelf betalen voor de schade die ze hebben veroorzaakt. Voor kinderen geldt dat de ouders aansprakelijk zijn voor de schade die hun kinderen veroorzaken. Dat geldt tot 14 jaar volledig. Tussen de 14 en 16 jaar zijn de ouders en het kind in principe samen aansprakelijk. Vanaf 16 jaar is het kind in principe zelf aansprakelijk.
Dat komt helaas weleens voor. Bijvoorbeeld als je je auto ergens hebt geparkeerd en deze wordt beschadigd. Als duidelijk is dat de schade is veroorzaakt door iemand met een motorrijtuig, dan kan je hulp vragen van het Waarborgfonds Motorverkeer. Het waarborgfonds gaat dan kijken of je aan de eisen voldoet en een vergoeding kan krijgen. Er is wel een eigen risico van €250,- maar de rest krijg je vergoed. Jouw verklaring alleen is dus niet genoeg: je moet kunnen bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorrijtuig, bijvoorbeeld door foto’s of getuigenverklaringen te verzamelen. Ook moet je laten zien dat je zoveel mogelijk hebt gedaan om de veroorzaker te achterhalen. Bijvoorbeeld door aangifte te doen bij de politie. Je kan een claim indienen via de website waarborgfonds.vereende.nl. Je hebt daar drie jaar de tijd voor. Maar je kan het het best zo snel mogelijk doen. Als je wel wat hulp kan gebruiken of bijvoorbeeld even wil sparren over je schadevergoeding, dan kan Brandmeester je goed helpen. We geven je juridisch advies en vertellen je wat je mogelijkheden zijn. Meer weten? Klik dan hierboven, neem een kijkje op onze website en vraag een vrijblijvend gesprek aan.
Het gedrag van dieren is soms lastig te voorspellen. Als een hond bijvoorbeeld een andere hond bijt en die moet daardoor naar de dierenarts, dan is de bezitter van de bijtende hond meestal aansprakelijk. Vaak wordt dat soort schade gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Om een schadevergoeding te krijgen, moet dan wel duidelijk zijn dat jouw hond de aanval niet is begonnen. En stel, een dief probeert in je huis in te breken en jouw hond bijt van zich af. Dan kan de dief zijn schade meestal niet op jou verhalen. Er is dan namelijk sprake van een rechtvaardigingsgrond.
(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)
Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen