Schadevergoeding: dit moet je weten

Wat is eigenlijk een schadevergoeding? In deze video worden de meest gestelde vragen rondom het onderwerp schadevergoeding beantwoord door de BrandMR experts. Bijvoorbeeld wat als de tegenpartij niet mee wil werken? En hoeveel schadevergoeding kan je aanvragen?

Wat is een schadevergoeding?

BrandMR_Video-EuroMuntjes_Square_small

Goede binnenkomer! Zoals we allemaal weten, zit een ongeluk in een klein hoekje. Soms kan je daardoor schade oplopen en voor behoorlijke kosten komen te staan. Een schadevergoeding betekent dat je geld krijgt. Daarmee word je gecompenseerd voor alle extra kosten die je hebt gemaakt als gevolg van een ongeluk waar iemand anders aansprakelijk voor is. Botst er iemand per ongeluk tegen je auto en heb je daardoor schade zoals krassen of een deuk? Dan maak je aanspraak op een schadevergoeding. De ander betaalt dan bijvoorbeeld de reparatiekosten van jouw auto.

BrandMR-schadevergoeding

En stel, jij zit op het moment van de botsing in de auto en je hebt daardoor veel last van je nek gekregen? Dan noemen we dat letselschade. We hebben het dan over fysieke verwondingen, maar ook over psychische problemen die je aan een ongeluk kan overhouden. Net als bij fysieke schade, kan je ook daar een vergoeding voor krijgen. Als je trouwens meer wil weten over schade door een aanrijding, klik dan hierboven. Daar vind je een video waarin wij dieper ingaan op dit onderwerp.

Welke schade wordt er vergoed?

BrandMR_Letsel_640

Er zijn grofweg twee soorten schade: materiële en immateriële schade. Bij materiële schade kan je denken aan de extra kosten die je maakt na een verkeersongeluk, zoals de reparatiekosten voor je auto en de extra reiskosten die je hebt moeten maken. Als je bij een ongeluk ernstig letsel hebt opgelopen, kan je bijvoorbeeld ook te maken krijgen met kosten voor medische behandelingen of zelfs voor huishoudelijke hulp. Ook die kan je vergoed krijgen. Een immateriële schadevergoeding is bedoeld om het verdriet of de pijn van letsel dat bij een ongeval is ontstaan te compenseren. Dat wordt ook wel smartengeld genoemd. Voor beide soorten schadevergoedingen zijn er een aantal voorwaarden. Een van de belangrijkste is bijvoorbeeld dat je kan aantonen dat iemand anders het ongeval heeft veroorzaakt en aansprakelijk is.

Wat kan je doen als de tegenpartij weigert een schadeformulier in te vullen?

BrandMR-Youtube-Schadeformulier

Om deze vraag te beantwoord is het handig om eerst uit te leggen waarvoor een schadeformulier is bedoeld. Een schadeformulier is een document dat verzekeraars gebruiken om te beoordelen wie er voor een bepaalde schade aansprakelijk is. Daarmee brengen ze in kaart wat er precies gebeurd is en hoe ze met beide partijen in contact kunnen komen. Het is het beste om samen één verhaal op papier te krijgen dat aangeeft wat er precies is gebeurd. Nou komt het helaas weleens voor dat een tegenpartij niet wil meewerken. Bijvoorbeeld omdat hij of zij zegt niet aansprakelijk te zijn. En dat kan heel vervelend zijn. Want daardoor kan het langer duren voordat de schadevergoeding wordt afgehandeld. Een tip is om direct na een ongeluk al zoveel mogelijk getuigen en bewijs te verzamelen. Je getuigen kunnen voor je opkomen bij de afhandeling. En het is sowieso altijd verstandig om foto’s te maken van de plaats van het ongeval. Ook dat kan later goed van pas komen.

Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen?

BrandMR_Ik-ben-ziek,-waar-heb-ik-recht-op-copy_Square_small

Veel mensen willen weten of er ook een maximale schadevergoeding bestaat. Nee, er is geen maximum. Uitgangspunt is altijd dat de volledige schade wordt vergoed. Ook als je door een ongeluk een tijdje niet kan werken, kan je je gemiste inkomen terugvragen bij de aansprakelijke verzekeraar. De hoogte van de vergoeding voor immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, is afhankelijk van de ernst van je letsel en de impact van je verwondingen op je leven. Elke situatie is weer anders. Daarom is het soms niet makkelijk om te berekenen hoeveel schadevergoeding je kan krijgen. Brandmeester kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld door je te vertellen welke schadeposten je bij letselschade kan declareren. Zo weet je altijd waar je recht op hebt en kunnen we er samen voor zorgen dat je na een ongeval weer verder kan.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen