Onmisbaar: een SVI-verzekering

Op de verjaardag van een wederzijdse kennis ontmoette ik Jasper. Jasper woont in de omgeving Maastricht, is 26 jaar oud en werkte tot een tijdje geleden als asbestverwijderaar.

We raakten aan de praat en Jasper vertelde mij dat hij ongeveer een jaar geleden een verkeersongeval had meegemaakt. Hij reed op een avond terug naar huis, verloor de macht over het stuur en knalde tegen een boom. Als gevolg van dit ongeval liep hij dusdanig letsel op aan zijn rechterbeen dat deze uiteindelijk gedeeltelijk geamputeerd moest worden. Afgezien van het lichamelijk letsel kreeg hij ook psychische klachten. Hij is volledig arbeidsongeschikt geraakt voor zijn huidige werk.

Omdat hij het ongeval zelf had veroorzaakt dacht Jasper - en ook zijn familie - dat hij geen recht had op schadevergoeding voor het letsel dat hij had opgelopen. Maar tijdens ons gesprek bleek dat Jasper wel een zogenaamde schadeverzekering voor inzittenden (afgekort SVI) had afgesloten. Voor iedereen die net als Jasper niet wist wat hij heeft aan zijn SVI-verzekering: wanneer je zelf een auto-ongeluk hebt veroorzaakt en je loopt daarbij letsel op, dan kun je alle schadeposten claimen bij de verzekeraar waar je de SVI-verzekering hebt afgesloten. Alle kosten die je voor het verkeersongeval nog niet had, komen in aanmerking.

In het geval van Jasper is dit onder andere inkomensschade: hij kan zijn werk niet meer uitoefenen. Maar ook de kosten voor een hondenuitlaatservice omdat hij zijn hond na het ongeval niet kon uitlaten. Naast alle materiele kosten kan hij ook immateriële kosten (smartengeld) claimen voor het leed dat hij heeft meegemaakt door het ongeval.

Verder worden ook kosten voor rechtshulp meeverzekerd bij de SVI-verzekering. Je kunt dus kosteloos een letselschadejurist inschakelen die voor jou je letselschade gaat claimen bij de SVI-

verzekeraar.

Zo gezegd zo gedaan. De zaak van Jasper is door ons in behandeling genomen. Nadat zijn schadeposten werden vergoed, is er een arbeidsdeskundige ingeschakeld die hem zal begeleiden naar passend werk. Ook zal een herstelcoach Jasper helpen om sneller te herstellen van de vervelende gebeurtenis die hij heeft meegemaakt.

Eind goed al goed is niet de juiste bewoording. Maar Jasper kan wel weer met goede moed de toekomst tegemoet.

patient in gesprek met de dokter

Letselschade | medische behandeling, Medische fout, informed consent

Informed consent

Bijna 13 jaar geleden kwam mijn zoon ter wereld. Een paar weken eerder dan Klompvoeten. Tijdens de zwangerschap werd dit al geconstateerd en tegen de tijd dat hij geboren werd, wisten we precies hoe het eruit zou komen te zien, welke behandelingen hij ervoor zou krijgen en wat het toekomstperspectief was.

Lees meer
stopbord

Letselschade |

Help! Ik heb een verkeersongeval gehad!

Verkeer is overal om ons heen. Vanaf het moment dat je je voordeur uit stapt en over de stoep loopt, ben je onderdeel van het verkeer. Ook toen je nog als klein kind was aan de hand van pap of mam liep - hobbelend naar opa en oma een straat verderop - was je al een verkeersdeelnemer. En als oudje - racend in een scootmobiel - ben je dat nog steeds. En ook in al die jaren daartussen kom je dagelijks in aanraking met het verkeer.

Lees meer
coversquare-allemaal_brandmeester

Zo! Nu zijn we allemaal BrandMR

Ik zag het al helemaal voor me. Scène 1: Een aantal collega's zijn rustig op kantoor aan het werk, geconcentreerd een dossier aan het bestuderen of middenin een Teams meeting. Maar dan: onrust op de werkvloer. Er wordt naar buiten gekeken. Wat gebeurt daar? Er komt een hoogwerker in beeld compleet met leuk ogende bouwvakker. Vanuit de verte klinken sirenes. Is er brand? Buiten het gebouw zie je mensen naar het dak wijzen.

Lees meer