Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash

“Als het herstel goed komt, dan komt de rest vanzelf wel”

BrandMR-schadevergoeding

Een whiplash kan je leven drastisch veranderen. Dat weet Simon de Groot als geen ander. Niet omdat hij het zelf heeft gehad, maar omdat hij jaren ervaring heeft in het begeleiden van cliënten. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf.

In het eerste blog lees je wat whiplash is en waarom het een andere aanpak vraagt dan andere vormen van letselschade

Wat is whiplash eigenlijk?

Een whiplash is een soort slingerbeweging met het hoofd waardoor klachten ontstaan. Dit beeld wordt vaak gezien bij een achterop aanrijding in het verkeer. Men noemt het overigens steeds minder vaak een whiplash omdat het eigenlijk meer een verrekking van de nekspieren is. De heftigheid van het ongeluk kan iets zeggen over de mate van klachten die iemand ervaart na een ongeluk. Maar dat is niet altijd het geval. Ook bij relatief beperkte geweldsinwerkingen kunnen al klachten ontstaan. Mensen ervaren bij dit soort ongelukken meestal spierpijn in de nek die kan uitstralen naar de schouders. Dit gaat soms gepaard met hoofdpijn, duizeligheid en cognitieve klachten. De klachten kunnen dus best divers zijn, maar meestal gaat het om nek- en hoofdpijnklachten.

Als men met dit soort klachten na een ongeluk de huisarts bezoekt, dan geeft die vaak advies om rust te houden en pijnstilling te nemen. Dit terwijl mensen meestal vooral behoefte hebben aan geruststelling en activering: het is over het algemeen namelijk slechts spier gerelateerd. Het is dan meestal het verstandigst om actief te blijven. Want als je niet beweegt is er weinig bloedtoevoer naar de spieren, wat een nadelige invloed kan hebben op het herstel. Oftewel: de klachten kunnen juist langer aanhouden als je niet actief beweegt of op een verkeerde wijze omgaat met de klachten. Bij hevige klachten is het natuurlijk zinvol om begeleiding te krijgen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut en overbelasting te voorkomen.

Bij ernstige ongelukken kan het overigens nodig zijn dat er eerst foto’s worden gemaakt om uit te sluiten dat er iets gebroken is. Een breuk moet namelijk eerst de gelegenheid krijgen om te kunnen herstellen, wat over het algemeen betekent dat er rust moet worden genomen. Een breuk is een zogenaamde ‘contra indicatie’ voor fysiotherapie en lichamelijke belasting van het lichaamsdeel waar de breuk zich bevindt. Gelukkig komen breuken bij slingerbewegingen van het hoofd weinig voor.

Waar moet je op letten als iemand een whiplash heeft opgelopen?

Bij een intakegesprek pols ik eerst: waar heb je precies last van als gevolg van het ongeluk? Welke artsen zijn gezien en wat hebben zij verteld? Is er uitleg gegeven over wat te doen om goed te herstellen? Kortom, de focus van het slachtoffer moet vooral liggen op het herstel van whiplash. En natuurlijk is schadevergoeding ook van belang, maar dat neem ik zo veel als mogelijk uit handen. Zeker in het begin is het van belang om zo snel als mogelijk duidelijk afspraken te maken over de vergoeding van de schade en eventueel hulp in natura, bijvoorbeeld als huishoudelijke taken tijdelijk niet zelfstandig kunnen worden verricht. Alles om het slachtoffer te faciliteren om zich op het herstel te kunnen richten. Als het herstel goed komt, dan komt de rest namelijk vanzelf wel.

Mijn doel is dus om mijn klanten zich te laten richten op hun herstel. Voor zover dat niet al via de huisarts gebeurt verwijs ik ze door naar de juiste artsen of therapeuten die ze daarbij kunnen helpen. In de tussentijd breng ik de schade die is ontstaan en nog zal ontstaan zo veel als mogelijk in kaart, informeer ik de aansprakelijke partij over de gevolgen van het ongeluk en vraag ik een vergoeding van de verschenen en nog te voorziene schade. Dit geeft een slachtoffer vaak ook weer rust. Dit geldt eigenlijk voor elke letselschadezaak, maar voor whiplash in het bijzonder. Veel mensen die de term whiplash horen gaan daar namelijk op googelen en lezen dan vaak allerlei doemverhalen. Dit kan mensen bezorgd maken en zelfs stress veroorzaken. Als daar niet juist mee wordt omgegaan, kan de stress verergeren en de whiplashklachten versterken. Bovenmatige stress kan namelijk dezelfde lichamelijke klachten veroorzaken als die zich ook voordoen bij een whiplash. Dus onzekerheid en stress kan het herstel negatief beïnvloeden. Voor een goed herstel is het daarom van belang om de letselschade op een nette en vlotte manier te regelen en het slachtoffer te faciliteren bij het herstel.

Neem contact op

Simon de Groot is LSA-advocaat bij Brandmeester en gespecialiseerd in whiplash. In vijf vraaggesprekken leren we alles over deze vorm van letselschade. In het volgende blog lees je hoe een persoonlijke aanpak bijdraagt aan een succesvolle schadeafwikkeling.

Bel nu rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
Simon de Groot
Geschreven door

Simon de Groot | Letselschadeadvocaat

Mijn naam is Simon de Groot en ik ben letselschadeadvocaat (LSA-advocaat) bij Brandmeester. Met mijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid is je zaak bij mij in goede handen.

Bescherming van slachtoffer

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Bescherming van slachtoffers: keurmerk en beschermd beroep voor letselschadespecialist

Misschien heb je het in het nieuws gehoord. Of heb je er zelf mee te maken gehad. Het aantal malafide letselschade ‘specialisten’ is de laatste vijf jaar met 25% toegenomen. Een schokkende conclusie, waaruit blijkt dat er teveel bedrijven zijn die misbruik maken van de kwetsbaarheid van letselschadeslachtoffers. Gelukkig worden er maatregelen genomen om dit een halt toe te roepen. Welke dat precies zijn, lees je hier.

Lees meer
sneeuwvrij

Letselschade | sneeuw, slecht weer, letsel

Sneeuwpret of winterleed?

In deze terugblik neemt Carla ons mee naar de koude dagen van sneeuw en vorst, waarbij ze haar ervaringen en observaties deelt.

Lees meer
Vriendelijke advocaat

Letselschade | vriendelijkheid, Advocaat, conflice

Advocaat van vriendelijkheid

Afgelopen zaterdag was het 'Doe vriendelijk dag'. Dat wist ik eerder ook niet, maar ik, en met mij heel Brandmeester, ben voorstander van deze dag. Want ga maar eens na: hoeveel kun je wel niet bereiken met een beetje vriendelijkheid?

Lees meer