Hoe zit het eigenlijk met verkeersaan-sprakelijkheid in het buitenland?

Ik heb de lente gemist. Niet het jaargetijde zelf gelukkig. Bloemetjes, bijtjes en lammetjes in de wei, alles is voorbij gekomen. Het is de blog over de lente die ik heb gemist. Compleet vergeten te schrijven!

De eerste blog die ik ooit schreef ging over de herfst en de invloed van dit jaargetijde op het soort intakes dat we aan de telefoon krijgen. Afgelopen winter schreef ik over de risico’s van bevroren autoruiten. En nu? Nu de eerste hitteperiode achter de rug is, komt de zomervakantie in zicht. En dus heb ik zin om te schrijven over meer zomerse onderwerpen. Zoals: mag je met je slippers aan autorijden? Of: hoe zit het eigenlijk wanneer ik op vakantie in het buitenland letsel oploop? Maar nu kom ik er dus achter dat ik in mijn seizoenenreeks de lente helemaal heb overgeslagen.

Platte schoenen

Botsing

Om de eerste vraag maar direct te beantwoorden: wettelijk gezien is het in Nederland niet verboden om met slippers aan een auto te besturen. Het is echter wel gevaarlijk want de kans is aanwezig dat je de controle over de pedalen verliest. En andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen is wél verboden. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen, is het beter om altijd een paar schoenen in de auto te hebben liggen zodat je kunt omwisselen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat dit geen hoge naaldhakken zijn. Een paar platte schoenen is het verstandigst.

In het buitenland kunnen de regels trouwens anders zijn. Zo is het in Frankrijk en Spanje - landen die zich uitstekend lenen voor het continu dragen van slippers - wél verboden en staan er forse boetes op.

Ingewikkeld

En ja, als we dan toch in Frankrijk of Spanje zijn aangekomen, hoe zit het daar eigenlijk met de regels rondom aansprakelijkheid in het verkeer? Helaas is het aansprakelijkheidsrecht nog niet grensoverschrijdend. Met andere woorden: elk land kent haar eigen wetten en regels. En dat kan het flink ingewikkeld maken. Zeker in de zomerperiode. Want wat als je in je Nederlandse auto in Frankrijk wordt aangereden door een auto met Spaans kenteken? Welk recht is dan van toepassing? En welke schade krijg je dan vergoed?

Volgens het Haags Verkeersongevallenverdrag gelden de regels van het land waar het ongeval plaatsgevonden heeft (Lex loci delicti.) Dus word je in Frankrijk aangereden? Dan is Frans aansprakelijkheidsrecht van toepassing. Er is één uitzondering. Staan alle betrokken voertuigen in hetzelfde land geregistreerd? Dan is het recht van dat land van toepassing. Dus kom je op de Periferique in een kettingbotsing met alleen maar Nederlandse voertuigen terecht? Dan worden de gevolgen van het ongeval naar Nederlands recht afgewikkeld.

Is er dan zo’n groot verschil qua letselschadevergoedingen? Ja. Soms werkt dat in je voordeel. (Voor zover je over voordeel kunt praten wanneer je letsel hebt opgelopen.) Maar het kan ook nadelig uitvallen. Waar je in Nederland bijvoorbeeld na een ongeval huishoudelijke hulp van familie of vrienden vergoed krijgt van de aansprakelijkheidsverzekeraar, is dat in België alleen het geval wanneer je voor het ongeval ook al een gecontracteerde hulp in de huishouding had.

Zomerklaar

Aan de andere kant zijn er ook landen waar de uitkering voor immateriële schade (smartengeld) hoger ligt dan in Nederland. Begrijpelijkerwijs denk je voor je vakantie niet aan dit soort zaken. Dan ben je vooral in gedachten over welke outfits je zal meenemen. Heb ik alles voor op de camping compleet? En waar ligt dat paspoort nou ook alweer? (Grote kans dat deze in het laatje met de belangrijke papieren ligt.)

En wanneer je toch in dat laatje aan het zoeken bent, controleer meteen even de status van je verzekeringen. Heb je een annuleringsverzekering? Doorlopende reisverzekering? En vergeet niet om ook een schadeverzekering inzittenden voor je auto af te sluiten. Want deze zal in de meeste gevallen letselschade vergoeden naar Nederlands recht, ongeacht het land waar het ongeval zich voordoet.

En als je dan je verzekeringen op orde hebt, je paspoort hebt gevonden en je koffer hebt gepakt, dan ben je eindelijk zomerklaar en kan de vakantie beginnen. Mocht je dit jaar net als ik in Nederland blijven, dan hoop ik voor je dat de zomerse temperaturen van de afgelopen weken doorzetten. Want ook in eigen land is er genoeg te beleven en te zien. En wie weet heb ik in mijn vakantie zelfs nog even tijd om na te denken over een onderwerp voor de blog van lente 2024.

Intake_ContactBlock

Heb je vragen over letselschade, de juridische stappen die je kunt zetten of bijzonderheden in je situatie? Wij staan klaar om je te helpen. Ons team is elke werkdag van 08:30 tot 17:30 uur telefonisch bereikbaar op 085 073 55 50. Je kunt ook je vraag achterlaten via de chatfunctie of ons contactformulier invullen.

Neem contact op
hondenbeet cover

Letselschade | Verzekering, Letsel, hondenbeet

“Maar die van ons doet niets hoor”

Sinds een half jaar ongeveer woon ik samen met mijn vriend in een superleuk appartement. Helaas zijn huisdieren hier niet toegestaan. Alhoewel mijn vriend daar niet zoveel problemen mee heeft, vind ik het soms een groot gemis. Ik ben opgegroeid met een klein, lief, zwart hondje in huis. Ze was 16 jaar oud geworden en het was dan ook een groot gemis toen de woonkamer vorig jaar opeens leeg was als ik thuis kwam.

Lees meer
achteropaanrijding

Letselschade | acheropaanrijding, verkeersongeval, Help

Help! Ik heb een achteropaanrijding gehad

Een van de meest vervelende dingen in het verkeer: file. Ik sta er zelf vaak elke maandagochtend in als ik onderweg ben naar ons kantoor in Maastricht. Maar ook in het weekend op de N-weg richting het centrum van mijn woonplaats zorgen de vele stoplichten vaak voor een file van Duitse auto’s van shoptoeristen. Waar je ook naartoe gaat en hoe vaak je ook onderweg bent met de auto, een file is nooit fijn.

Lees meer
stopbord

Letselschade |

Help! Ik heb een verkeersongeval gehad!

Verkeer is overal om ons heen. Vanaf het moment dat je je voordeur uit stapt en over de stoep loopt, ben je onderdeel van het verkeer. Ook toen je nog als klein kind was aan de hand van pap of mam liep - hobbelend naar opa en oma een straat verderop - was je al een verkeersdeelnemer. En als oudje - racend in een scootmobiel - ben je dat nog steeds. En ook in al die jaren daartussen kom je dagelijks in aanraking met het verkeer.

Lees meer