Help! Ik heb een achteropaanrijding gehad

Een van de meest vervelende dingen in het verkeer: file. Ik sta er zelf vaak elke maandagochtend in als ik onderweg ben naar ons kantoor in Maastricht. Maar ook in het weekend op de N-weg richting het centrum van mijn woonplaats zorgen de vele stoplichten vaak voor een file van Duitse auto’s van shoptoeristen. Waar je ook naartoe gaat en hoe vaak je ook onderweg bent met de auto, een file is nooit fijn.

BrandMR_Verkeer_600

Op drukke snelwegen kan er vaak goed gewaarschuwd worden bij filevorming. De lichtgevende borden boven de weg geven een snelheid van 70 of 50 km/u aan en zo zie je vanaf een afstandje al dat je een file nadert en vaart moet minderen. Maar soms ontstaat een file ook plotseling of op een plek waar er niet voor gewaarschuwd kan worden. Dit zorgt regelmatig voor vervelende achteropaanrijdingen of kettingbotsingen.

Stoplicht

Als je op tijd afremt voor een file of voor een stoplicht, heb je goed opgelet en voldoende afstand gehouden van je voorligger. Maar als de auto achter jou dit niet doet, loop je het risico dat deze van achteren op jou botst. Dat is balen! De bumper van je auto heeft schade. En hé, voel je die pijn in je nek nu goed? Help! Wat moet je doen?

Bij een achteropaanrijding is de achteroprijdende partij (vrijwel) altijd aansprakelijk voor het ongeval. Van automobilisten wordt namelijk verwacht dat zij voldoende afstand houden van hun voorligger. Zo kunnen ze op tijd anticiperen op wat hun voorliggers doen. Ook als een achterligger tijdens een kettingbotsing door een andere achterligger tegen jou aan wordt gedrukt, zul jij je moeten richten tot degene die jou heeft geraakt. Deze partij kan de schade die aan jou is vergoed weer verhalen bij zíjn achterligger. Probeer na een achteropaanrijding dus in contact met je achterligger te komen en vul samen een schadeaangifteformulier in. Zo kunnen de materiële schade aan je auto en je letselschade verhaald worden bij de verzekering van de achteroprijdende partij.

Klachten

Een achteropaanrijding kan er hard aan toe gaan en je kunt dan ook hevig letsel oplopen. Maar ook bij een iets zachtere klap kun je vervelende klachten ervaren. Vaak zijn dit klachten als hoofdpijn, nekpijn, en last van rug en schouders. Het kan zijn dat je de klachten meteen al op de dag van het ongeval voelt maar ze kunnen ook enkele dagen later pas optreden. Als je na een achteropaanrijding lichamelijke klachten ervaart, is het altijd verstandig om snel contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je verder op weg helpen zodat je wellicht snel weer van de klachten afkomt.

Slechts in uitzonderingssituaties kan de achteroprijdende partij niet aansprakelijk gesteld worden. Als de auto vóór jou bijvoorbeeld abrupt stopt zonder dat daar een verkeersnoodzaak voor is, als je voorligger remt voor overstekende dieren of als je voorligger jou inhaalt en voorlangs afsnijdt. In deze situaties ben je niet aansprakelijk voor een achteropaanrijding.

Aansprakelijk

Maar wat nou als je voorligger plotseling besluit linksaf te slaan, hard remt en zijn stuur naar links gooit? Dan is het voor jou natuurlijk een abrupte stop en kan je niets meer doen. Maar helaas ben jij dan toch aansprakelijk voor het ongeval. Je hebt dan niet voldoende afstand gehouden van je voorligger. En je had er rekening mee moeten houden dat je voorligger de afslag naar links kon nemen. Zorg dus altijd voor voldoende afstand. Zeker als je een kruispunt of afslag nadert.

Hoe vervelend en frustrerend het ook is om in de file te staan, als je op weg bent naar je werk of naar het winkelcentrum wil, blijf relaxed en houd afstand. Zorg dat je op tijd kunt anticiperen op onverwachte verkeersmanoeuvres van je voorligger. Zo kun je ongelukken en letsel voorkomen.

Kosteloos

Ben je betrokken geraakt bij een achteropaanrijding en heb je vervelend letsel opgelopen? Neem dan contact op met het intaketeam van Brandmeester Letselschade. Zij bespreken met je wat er precies is gebeurd en welk letsel je door het ongeval hebt opgelopen. Een van onze letselschadespecialisten zal daarna kosteloos als jouw belangenbehartiger optreden en ervoor zorgen dat je schade netjes wordt vergoed.

cover_verkeersaansprakelijkheid_buitenland_square

Letselschade | aansprakelijkheid, buitenland, verkeer

Hoe zit het eigenlijk met verkeersaan-sprakelijkheid in het buitenland?

Ik heb de lente gemist. Niet het jaargetijde zelf gelukkig. Bloemetjes, bijtjes en lammetjes in de wei, alles is voorbij gekomen. Het is de blog over de lente die ik heb gemist. Compleet vergeten te schrijven! De eerste blog die ik ooit schreef ging over de herfst en de invloed van dit jaargetijde op het soort intakes dat we aan de telefoon krijgen. Afgelopen winter schreef ik over de risico’s van bevroren autoruiten. En nu? Nu de eerste hitteperiode achter de rug is, komt de zomervakantie in zicht. En dus heb ik zin om te schrijven over meer zomerse onderwerpen. Zoals: mag je met je slippers aan autorijden? Of: hoe zit het eigenlijk wanneer ik op vakantie in het buitenland letsel oploop? Maar nu kom ik er dus achter dat ik in mijn seizoenenreeks de lente helemaal heb overgeslagen.

Lees meer
cover_fietsexamen_square

Letselschade | fiets, verkeer, fietsongeluk

Wie moet hier nou eigenlijk op fietsexamen?

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Waar voor de meeste kinderen die weken niet snel genoeg voorbij kunnen vliegen, is er vaak één groep waarvan de meeste leerlingen de tijd tot de vakantie stiekem nog een beetje willen rekken. Groep 8: de schoolverlaters. Want ja, na de zomervakantie start het grote nieuwe avontuur dat middelbare school heet. Zijn ze opeens niet meer de oudste maar de jongste guppies van de school. En dus zijn er nogal wat kinderen die het liefst nog een tijdje langer op de oude vertrouwde basisschool willen blijven.

Lees meer
patient in gesprek met de dokter

Letselschade | medische behandeling, Medische fout, informed consent

Informed consent

Bijna 13 jaar geleden kwam mijn zoon ter wereld. Een paar weken eerder dan verwacht en met twee prachtige voetjes in een ietwat bijzondere stand. Tijdens de zwangerschap werd dit al geconstateerd en tegen de tijd dat hij geboren werd, wisten we precies hoe het eruit zou komen te zien, welke behandelingen hij ervoor zou krijgen en wat het toekomstperspectief was.

Lees meer