Help! Ik heb letselschade! Wat nu?
BrandMR_Ongeluk-op-werk_600

Volgens Wikipedia is letselschade ‘de lichamelijke en geestelijke materiële en immateriële schade die een mens kan ondervinden als hij of zij bij een ongeval betrokken is.’ Dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Tenminste, voor ons als belangenbehartiger. Maar wanneer je geen ervaring hebt op het gebied van letselschade - en gelukkig geldt dat voor veel mensen - dan lijkt het allemaal abracadabra. In deze blog leg ik je graag uit wat letselschade precies inhoudt. En veel belangrijker nog, wat je moet doen nadat je letselschade hebt opgelopen.

Om het wat makkelijker te zeggen wordt met schade de gevolgen van een ongeval bedoeld. Het kan dan gaan om een verkeersongeval of een ongeval op het werk. Maar bijvoorbeeld ook letsel dat je als gevolg van een medische fout hebt opgelopen of doordat je gebeten bent door de hond van de buurman. Wanneer er spullen kapot zijn gegaan - denk daarbij aan je auto of je kleding - dan praten we over materiële schade. Heb je lichamelijke of geestelijke klachten door het ongeval? Dan wordt dat letselschade genoemd.

Wanneer iemand anders aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval, dan kun je alle schade die je lijdt door het ongeval verhalen op die aansprakelijke partij. De eerste stap is dan aantonen dat niet jij maar de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Wanneer je als fietser geen voorrang krijgt van een automobilist, dan is de toedracht en aansprakelijkheid al snel duidelijk. Maar wat als de tegenpartij de plaats van het ongeval verlaat zonder zijn gegevens achter te laten? Of als er een ongeval op het werk gebeurt omdat je niet goed hebt opgelet bij de zaagmachine en je baas zegt dat het ongeluk jouw eigen schuld is? Er zijn helaas nogal wat situaties denkbaar waarbij de toedracht niet duidelijk is en je wel wat hulp kan gebruiken. Er komt ook nogal wat op je af na een ongeval. Zeker wanneer je daarbij ook nog eens letsel hebt opgelopen.

En over letsel gesproken, wat moet je daar onder verstaan? We krijgen regelmatig mensen aan de telefoon die op onze vraag of er sprake van letsel is antwoorden: “Nee hoor, gelukkig geen letsel. Maar ik heb wel veel last van mijn enkel, ik heb schaafwonden en ben nogal duizelig door de val op mijn hoofd.” Er is dan toch wel wat meer aan de hand. Onder letsel verstaan we alle soorten klachten die je door een ongeval hebt opgelopen. Dus niet alleen gebroken botten maar ook kneuzingen, schaafwonden of zelfs angstklachten.

Stel, je bent betrokken geraakt bij een ongeval, hebt letsel opgelopen en komt er met de tegenpartij of verzekeringsmaatschappij niet uit. En dan? Gelukkig kun je dan terecht bij een belangenbehartiger zoals Brandmeester. Wij hebben een luisterend oor, adviseren je over de mogelijkheden en kunnen er voor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld door de tegenpartij aansprakelijk te stellen. En in een later stadium met de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij in gesprek te gaan over de hoogte van de schadevergoeding. Maar ook door samen met jou te kijken naar wat je nodig hebt om verder te kunnen. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig in het huishouden? Of kun je door je klachten de kinderen niet naar school of naar hun sportclub brengen? Dan ondersteunen we je ook op dit gebied en kijken samen met jou en de verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Intake_ContactBlock_2

Heb je nog vragen? Dan staan de letselschadejuristen van ons intaketeam altijd voor je klaar. Elke werkdag zijn we van 08:30 tot 17:30 uur telefonisch bereikbaar op 085 073 55 50. Je kunt je vraag ook achterlaten via de chatfunctie of ons contactformulier invullen.

Neem contact op
hondenbeet cover

Letselschade | Verzekering, Letsel, hondenbeet

“Maar die van ons doet niets hoor”

Sinds een half jaar ongeveer woon ik samen met mijn vriend in een superleuk appartement. Helaas zijn huisdieren hier niet toegestaan. Alhoewel mijn vriend daar niet zoveel problemen mee heeft, vind ik het soms een groot gemis. Ik ben opgegroeid met een klein, lief, zwart hondje in huis. Ze was 16 jaar oud geworden en het was dan ook een groot gemis toen de woonkamer vorig jaar opeens leeg was als ik thuis kwam.

Lees meer
achteropaanrijding

Letselschade | acheropaanrijding, verkeersongeval, Help

Help! Ik heb een achteropaanrijding gehad

Een van de meest vervelende dingen in het verkeer: file. Ik sta er zelf vaak elke maandagochtend in als ik onderweg ben naar ons kantoor in Maastricht. Maar ook in het weekend op de N-weg richting het centrum van mijn woonplaats zorgen de vele stoplichten vaak voor een file van Duitse auto’s van shoptoeristen. Waar je ook naartoe gaat en hoe vaak je ook onderweg bent met de auto, een file is nooit fijn.

Lees meer
stopbord

Letselschade |

Help! Ik heb een verkeersongeval gehad!

Verkeer is overal om ons heen. Vanaf het moment dat je je voordeur uit stapt en over de stoep loopt, ben je onderdeel van het verkeer. Ook toen je nog als klein kind was aan de hand van pap of mam liep - hobbelend naar opa en oma een straat verderop - was je al een verkeersdeelnemer. En als oudje - racend in een scootmobiel - ben je dat nog steeds. En ook in al die jaren daartussen kom je dagelijks in aanraking met het verkeer.

Lees meer