Help! Ik heb letselschade! Wat nu?
BrandMR_Ongeluk-op-werk_600

Volgens Wikipedia is letselschade ‘de lichamelijke en geestelijke materiële en immateriële schade die een mens kan ondervinden als hij of zij bij een ongeval betrokken is.’ Dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Tenminste, voor ons als belangenbehartiger. Maar wanneer je geen ervaring hebt op het gebied van letselschade - en gelukkig geldt dat voor veel mensen - dan lijkt het allemaal abracadabra. In deze blog leg ik je graag uit wat letselschade precies inhoudt. En veel belangrijker nog, wat je moet doen nadat je letselschade hebt opgelopen.

Om het wat makkelijker te zeggen wordt met schade de gevolgen van een ongeval bedoeld. Het kan dan gaan om een verkeersongeval of een ongeval op het werk. Maar bijvoorbeeld ook letsel dat je als gevolg van een medische fout hebt opgelopen of doordat je gebeten bent door de hond van de buurman. Wanneer er spullen kapot zijn gegaan - denk daarbij aan je auto of je kleding - dan praten we over materiële schade. Heb je lichamelijke of geestelijke klachten door het ongeval? Dan wordt dat letselschade genoemd.

Wanneer iemand anders aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval, dan kun je alle schade die je lijdt door het ongeval verhalen op die aansprakelijke partij. De eerste stap is dan aantonen dat niet jij maar de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Wanneer je als fietser geen voorrang krijgt van een automobilist, dan is de toedracht en aansprakelijkheid al snel duidelijk. Maar wat als de tegenpartij de plaats van het ongeval verlaat zonder zijn gegevens achter te laten? Of als er een ongeval op het werk gebeurt omdat je niet goed hebt opgelet bij de zaagmachine en je baas zegt dat het ongeluk jouw eigen schuld is? Er zijn helaas nogal wat situaties denkbaar waarbij de toedracht niet duidelijk is en je wel wat hulp kan gebruiken. Er komt ook nogal wat op je af na een ongeval. Zeker wanneer je daarbij ook nog eens letsel hebt opgelopen.

En over letsel gesproken, wat moet je daar onder verstaan? We krijgen regelmatig mensen aan de telefoon die op onze vraag of er sprake van letsel is antwoorden: “Nee hoor, gelukkig geen letsel. Maar ik heb wel veel last van mijn enkel, ik heb schaafwonden en ben nogal duizelig door de val op mijn hoofd.” Er is dan toch wel wat meer aan de hand. Onder letsel verstaan we alle soorten klachten die je door een ongeval hebt opgelopen. Dus niet alleen gebroken botten maar ook kneuzingen, schaafwonden of zelfs angstklachten.

Stel, je bent betrokken geraakt bij een ongeval, hebt letsel opgelopen en komt er met de tegenpartij of verzekeringsmaatschappij niet uit. En dan? Gelukkig kun je dan terecht bij een belangenbehartiger zoals Brandmeester. Wij hebben een luisterend oor, adviseren je over de mogelijkheden en kunnen er voor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld door de tegenpartij aansprakelijk te stellen. En in een later stadium met de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij in gesprek te gaan over de hoogte van de schadevergoeding. Maar ook door samen met jou te kijken naar wat je nodig hebt om verder te kunnen. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig in het huishouden? Of kun je door je klachten de kinderen niet naar school of naar hun sportclub brengen? Dan ondersteunen we je ook op dit gebied en kijken samen met jou en de verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Intake_ContactBlock_2

Heb je nog vragen? Dan staan de letselschadejuristen van ons intaketeam altijd voor je klaar. Elke werkdag zijn we van 08:30 tot 17:30 uur telefonisch bereikbaar op 085 073 55 50. Je kunt je vraag ook achterlaten via de chatfunctie of ons contactformulier invullen.

Neem contact op
Bescherming van slachtoffer

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Bescherming van slachtoffers: keurmerk en beschermd beroep voor letselschadespecialist

Misschien heb je het in het nieuws gehoord. Of heb je er zelf mee te maken gehad. Het aantal malafide letselschade ‘specialisten’ is de laatste vijf jaar met 25% toegenomen. Een schokkende conclusie, waaruit blijkt dat er teveel bedrijven zijn die misbruik maken van de kwetsbaarheid van letselschadeslachtoffers. Gelukkig worden er maatregelen genomen om dit een halt toe te roepen. Welke dat precies zijn, lees je hier.

Lees meer
Whiplash klachten

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash (deel 2)

“Als mensen mij niet vertrouwen, dan kan ik er net zo goed mee ophouden.” Whiplash is een geval apart als het aankomt op letselschade. In vijf vraaggesprekken deelt Letselschade Advocaat Simon de Groot zijn inzichten over dit onderwerp. Lees in dit tweede blog hoe een persoonlijke aanpak bijdraagt aan een succesvolle schadeafwikkeling.

Lees meer
Vriendelijke advocaat

Letselschade | vriendelijkheid, Advocaat, conflice

Advocaat van vriendelijkheid

Afgelopen zaterdag was het 'Doe vriendelijk dag'. Dat wist ik eerder ook niet, maar ik, en met mij heel Brandmeester, ben voorstander van deze dag. Want ga maar eens na: hoeveel kun je wel niet bereiken met een beetje vriendelijkheid?

Lees meer