Stemadvies

Het is geen geheim dat ik politiek links georiënteerd ben. Het meest rechtse dat ik ooit heb gestemd was D66. Lang geleden. Het was nog in de tijd dat Jan Terlouw fractievoorzitter was. Vond ik toen een redelijk alternatief. Destijds hadden we nog geen stikstofcrisis. Niemand maakte zich nog druk om een aardbeving in Groningen. En we konden ons nog geen toeslagenaffaire bedenken. Maar ook toen was er al een dagelijks te volgen oorlog. Niet in Oekraïne maar verder weg: in Afghanistan. In een land waar we ons nog niet zo druk over maakten, hadden de Russen de toenmalige regering een handje geholpen. En als de Russen ergens een handje gaan helpen, dan komen er vaak tanks aan te pas.

Wat is er in 40 jaar veel veranderd. Ik werkte nog bij een verzekeringmaatschappij. Ik was nog samen met een andere vrouw. We hadden katten in plaats van honden. Er was nog geen partij voor de dieren. En we hadden nog geen sociale media. Wel zo rustig. Ik had toen nog de illusie dat de meeste mensen ongeveer zo dachten als ik. Wat toen misschien ook wel zo was. Toen hadden we nog geen linkse wolk maar een linkse muur.

Nu is er een rechts labyrint waarin je verdwaalt tussen liberalen, boeren, burgers, complotdenkers, fans van Poetin, conservatieven en ontkenners van alles en nog wat. Het is er in mijn beleving niet beter op geworden. Maar een democratie is nog altijd het beste van alle bestuursvormen. Ook al beseffen heel veel Nederlanders dat niet meer. Ongehoord Nederland.

Vorig weekend schreef ik twee blogs. Ze vielen nogal saai uit. Er was namelijk niet zoveel gebeurd. Dat heb je soms zo. Gewoon aan het werk, alles gaat zijn gangetje. Ik wilde je er niet mee vermoeien. En sloeg een weekje over. Het is niemand opgevallen. Geen enkele lezer heeft vertwijfeld gevraagd waarom de wekelijkse BERTWETER niet was verschenen. Niemand heeft me gevraagd naar mijn overpeinzingen of mening.

Nou ja, dat is eigenlijk niet waar. Want cliënten vragen heel vaak naar mijn mening. Ook in de afgelopen weken. “Wat zou u doen?” of “Maar wat is dan uw advies?” Dan gaat het over mijn werk als letselschadespecialist. Dan gaat het om keuzes over de toekomst van het slachtoffer. Is het verstandig om het aanbod te accepteren of gaan we toch nog een medisch onderzoek doen? Is de aangeboden vergoeding redelijk? Willen we nog een arbeidsdeskundige inschakelen voor begeleiding? Wat zijn onze kansen in een procedure? Wat is uw advies?

En heel vaak weet ik het ook niet. Ik kan een goede inschatting maken van de risico’s. Ik kan heel goed uitleggen wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk weet ik wat een redelijk bedrag aan smartengeld is. Ik kan heel onderbouwd een advies geven. Over aansprakelijkheid, over schade, over causaliteit en over van alles en nog wat. Over letselschade. Want dat is mijn werk. Waar ik inmiddels best goed in ben. En dus weet ik als geen ander dat het voorspellen van een uitkomst heel erg moeilijk is. Dus moet het slachtoffer uiteindelijk zelf kiezen. Ik geef mijn klanten advies en dat doe ik eerlijk en transparant. Denk er rustig over na! Het heeft geen haast. Ik zet niemand onder druk. Zelfs niet als ik eigenlijk wel bijna zeker weet wat het beste is. Het slachtoffer moet zelf beslissen.

Mijn stemadvies zal u duidelijk zijn. En dat is gewoon het beste. Maar uiteindelijk moet u zelf kiezen.

auto met de lichten aan

Letselschade | auto, verkeer, verlichting

Ga goed verlicht de weg op

De zomer is voorbij. De pepernoten liggen al een paar maanden in de schappen en bij veel winkels schitteren zelfs de kerstballen weer. En nu de dagen korter worden, zal op veel plaatsen ook de kerstverlichting wel weer opgehangen worden. Winkelstraten zien er daardoor een stuk gezelliger uit. Alles om die grijze grauwe dagen maar te verlichten.

Lees meer
slecht zicht in de auto

Letselschade | verkeer, aanrijding, laagstaande zon

Het belang van goed zicht in de herfst

Denk je aan de winter, dan denk je aan winterbanden. Tenminste, als je zoals ik op de hoogte bent van de verschillende verkeersrisico’s. De term winter-apk is inmiddels niet meer weg te denken bij garagebedrijven. En gelukkig zien de meeste mensen wel de noodzaak van winterbanden met een goed profiel, een ruitenwisservloeistof die tegen winterse temperaturen kan en een goede ijskrabber.

Lees meer
Laagstaande zon

Letselschade | verkeer, aanrijding, laagstaande zon

Wat doe je tegen een laagstaande zon?

De zomer is voorbij. Voor het einde van je werkdag is het alweer volledig donker buiten en de regen lijkt maar niet op te houden. Kortom: het is herfst. Maar de herfst staat ook voor mooi gekleurde bladeren aan de boom en op de grond, een fris briesje en een heerlijk zonnetje. Toch kan de zon dan ook verraderlijk zijn. Staat de zon wat lager aan de hemel, dan kan hij je tijdens het autorijden of fietsen recht in je ogen schijnen. Lekker misschien, die extra vitamine D. Maar je moet wel goed op het verkeer kunnen letten.

Lees meer