Werken in de hitte: wat zijn jouw rechten als werknemer?

De hitte in Nederland brengt gezondheidrisico’s met zich mee voor werknemers die buiten werken. Denk bijvoorbeeld aan een sector als de bouw. Die hitte kan leiden tot uitdroging of oververhitting. Maar wat zijn eigenlijk jouw rechten als werknemer in zulke omstandigheden? En wat moet jouw werkgever doen om jou te beschermen?

De zorgplicht van de werkgever

Werkgevers hebben volgens de Arbowet een zorgplicht. Dat betekent dat zij verplicht zijn om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Bij extreme hitte houdt dit in dat zij maatregelen moeten nemen om gezondheidsrisico’s te beperken. Denk aan:

  • Het aanpassen van werktijden.
  • Extra pauzes inplannen.
  • Zorgen voor voldoende drinkwater.
  • Verstrekken van zonnebrandcrème en aangepaste kleding.
  • Voorlichting geven over de risico’s van werken in de hitte.

Meer dan alleen waarschuwen

Natuur

Veel werkgevers denken dat het geven van een waarschuwing of instructie voldoende is. Maar de zorgplicht gaat verder. Ze moeten ook controleren of jij de instructies opvolgt en of je de beschermingsmiddelen gebruikt. Zien ze dat je onveilig werkt? Dan moeten ze ingrijpen.

Welke maatregelen nodig zijn, hangt af van de omstandigheden. Werken in de volle zon vraagt iets anders dan wanneer je binnen werkt in een warme ruimte.

Wat als je ziek wordt door de hitte?

Als je gezondheidsklachten krijgt door het werken in de hitte, kun je in sommige gevallen een schadeclaim indienen. Denk aan medische kosten. Wel moet je kunnen aantonen dat de klachten zijn ontstaan tijdens het werk én dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden.

Let op: als de werkgever kan aantonen dat hij alles heeft gedaan wat redelijkerwijs van hem verwacht mocht worden, dan is hij niet aansprakelijk. Bij ernstige en blijvende klachten kan de arbeidsinspectie ook boetes opleggen, wat voor bedrijven flinke financiële gevolgen kan hebben.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel de werkgever een grote verantwoordelijkheid draagt, heb je als werknemer ook een eigen rol. Meld onveilige situaties, volg instructies op en gebruik de middelen die je krijgt.

Neem contact op

Hulp nodig?

Wil je weten of jouw werkgever voldoende doet om jou te beschermen tegen de hitte? Of heb je klachten opgelopen door werken onder extreme omstandigheden? Neem dan contact op met BrandMR Letselschade. Wij helpen je graag verder.

Neem contact op
Letselschade ski-ongeluk (square)

Letselschade | Ongeluk, letselschade, Wintersport

Letselschade na een ski-ongeluk: wat nu?

Sneeuw, zon en snelheid – vele Nederlanders vinden wintersport geweldig! Maar wat als het misgaat en je gewond raakt door een botsing? Kun je een schadevergoeding krijgen? BrandMR Letselschade helpt je verder.

Lees meer
Blauwe bessen (square)

Letselschade | Schadevergoeding, aansprakelijkheid, ziek

Hepatitis A door blauwe bessen? BrandMR helpt je verder!

Hepatitis A is een virus dat je lever aantast en vervelende klachten geeft zoals vermoeidheid, misselijkheid en geelzucht. Misschien heb je gehoord dat sommige blauwe bessen van Albert Heijn besmet waren met het hepatitis A-virus. Als je hierdoor ziek bent geworden, kun je actie ondernemen. En daar helpen we je bij BrandMR Letselschade graag mee.

Lees meer
Vuurwerk (square)

Letselschade | letselschade, vuurwerk, feestdagen

Letselschade door vuurwerk? Dit is hoe BrandMR je kan helpen als het misgaat

De feestdagen zijn voor de meesten niet compleet zonder vuurwerk. Maar wat als het plezier omslaat in pijn door een ongeluk met vuurwerk? Elk jaar raken honderden mensen gewond door onveilig of illegaal vuurwerk. Als iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letsel, wil je zeker weten dat jouw schade vergoed wordt. Hier komt BrandMR Letselschade in beeld.

Lees meer