Censuur

Mijn blog met stemadvies kon nog net. Boeren is geen link. Want die blog kon net niet. Die heb je dus niet kunnen lezen. Jammer want ik had zoveel mooie alliteraties gemaakt. Deze week had ik mij uit willen leven over lentekriebels. Heb ik maar niet gedaan. Seks is net als politiek een heikel onderwerp. Zeker met die rechtse rukkers. En voor je het weet krijg ik bedreigingen en mist mijn werkgever klanten. Om mijn schoondochter die wel humor heeft nog maar eens te citeren:

“Dat wil je niet. Nee, dat gun je niemand!”

Dassen had Youp al geschreven. Dat was dus vanwege zelfcensuur een burcht te ver. Tja, dan maar iets over de aansprakelijkstelling voor mijn vrouw. Ik moest haar hond uitlaten. Storm heet hij en de puppy is inmiddels een half jaar, 25 kg zwaar en zijn naam waar. Dus moet dat beest af en toe los. Kan hij lekker rennen en wat energie kwijt. Nadat ik hem op een daarvoor geschikte plek had losgemaakt, rende hij als een gek door het weiland. Over het pad naar de andere kant, weer terug en zo maar door. Laat maar even lekker gaan, dacht ik. In de wijde omtrek geen andere mensen of honden. En al dagdromend liep ik verder. Toen er opeens op volle snelheid 25 kg hond in mijn knieholtes liep.

Ik smakte achterover. Een heftige pijn schoot door mijn rechterarm. De hond kwam op zijn buik naar mij toe kruipen. Net zoals ik geschrokken. Mijn elleboog deed zeer en toen ik voorzichtig overeind kwam, zag ik het bloed van mijn hand afdruipen. Een paar flinke schaafplekken. Ik heb waarschijnlijk nog wel iets gezegd wat gecensureerd zou moeten worden. Maar dat kan ik me eigenlijk niet herinneren.

Ook de laatste tetanusspuit kon ik me niet herinneren. En aangezien ik op een vieze weg was gevallen en de verwondingen er ook niet heel fraai uitzagen, toch maar even bij de huisarts langs. Mijn vrouw was begripvol maar schoof alle aansprakelijkheid terzijde. Het was vooral een eigenschuldverweer. Ook werd door haar betoogd dat ik medebezitter van het dier was. “Het is toch ook jouw hond?” Dat klopt eigenlijk. Dus vond ik haar toch wel voor 50% aansprakelijk voor mijn letsel en de daaruit voortvloeiende schade.

En dat is minder raar dan je denkt. In een geruchtmakend arrest heeft de Hoge Raad in 2010 bepaald dat een vrouw haar echtgenoot als mede-eigenaar van de woning aansprakelijk kon stellen toen zij een dwarslaesie opliep. Ze lag in een hangmat die bevestigd was aan een pilaar van de woning. Die viel om en over haar heen. Google maar eens hangmatarrest: ECLI:NL:HR:2010:BM6095. Maar natuurlijk weet ik ook dat de Hoge Raad in 2016 heeft bepaald dat de eigenaar van een dier de mede-eigenaar niet meer aansprakelijk kan stellen voor schade die door dat dier bij hem is veroorzaakt. Maar dat arrest - ECLI:NL:HR:2016:12, heel origineel Hangmat 2 geheten - kent mijn vrouw niet. Ik heb er geen gebruik van gemaakt. Zowel bij mijn vrouw als bij onze verzekeraar was dat toch kansloos geweest.

Uiteindelijk bleek het letsel ook nogal mee te vallen. Zoals wel vaker was het toch vooral mijn ego dat weer een flinke deuk had opgelopen. Net als die keer dat ik wilde tanken, mijn evenwicht verloor en een dikke 200 kilo motorfiets op me had liggen. In de beschermde omgeving van mijn helm zag niemand mijn zelfmedelijden. Hulp was echter nabij en er werd niet gelachen. Misschien dachten ze wel: wat doet zo’n klein grijs mannetje dan ook met zo’n grote motor? Dat denk ik zelf ook nog weleens als ik weer een zaak van een motorrijder met ernstig letsel mag behandelen.

Maar ja, daar heb ik al vaker over geschreven. En al die andere dingen waar ik deze week over had willen schrijven, vielen onder de censuur. Was het leven maar simpel! Ooit wilde ik een t-shirt kopen. De tekst op dat t-shirt sprak mij wel aan. Maar ik heb het toch niet gekocht. Waarschijnlijk heeft mijn vrouw het me sterk ontraden. Of kwam ik zelf tot een bepaald inzicht. Dat het leven toch niet zo simpel is. Helaas. Ik moest er nu weer aan denken. Met bijpassende beelden van een schuimkraag, vrouwelijk schoon en mijn favoriete vervoermiddel: I’m a simple man. BEER BOOPS BIKES.

cover_verkeersaansprakelijkheid_buitenland_square

Letselschade | aansprakelijkheid, buitenland, verkeer

Hoe zit het eigenlijk met verkeersaan-sprakelijkheid in het buitenland?

Ik heb de lente gemist. Niet het jaargetijde zelf gelukkig. Bloemetjes, bijtjes en lammetjes in de wei, alles is voorbij gekomen. Het is de blog over de lente die ik heb gemist. Compleet vergeten te schrijven! De eerste blog die ik ooit schreef ging over de herfst en de invloed van dit jaargetijde op het soort intakes dat we aan de telefoon krijgen. Afgelopen winter schreef ik over de risico’s van bevroren autoruiten. En nu? Nu de eerste hitteperiode achter de rug is, komt de zomervakantie in zicht. En dus heb ik zin om te schrijven over meer zomerse onderwerpen. Zoals: mag je met je slippers aan autorijden? Of: hoe zit het eigenlijk wanneer ik op vakantie in het buitenland letsel oploop? Maar nu kom ik er dus achter dat ik in mijn seizoenenreeks de lente helemaal heb overgeslagen.

Lees meer
cover_fietsexamen_square

Letselschade | fiets, verkeer, fietsongeluk

Wie moet hier nou eigenlijk op fietsexamen?

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Waar voor de meeste kinderen die weken niet snel genoeg voorbij kunnen vliegen, is er vaak één groep waarvan de meeste leerlingen de tijd tot de vakantie stiekem nog een beetje willen rekken. Groep 8: de schoolverlaters. Want ja, na de zomervakantie start het grote nieuwe avontuur dat middelbare school heet. Zijn ze opeens niet meer de oudste maar de jongste guppies van de school. En dus zijn er nogal wat kinderen die het liefst nog een tijdje langer op de oude vertrouwde basisschool willen blijven.

Lees meer
hondenbeet cover

Letselschade | Verzekering, Letsel, hondenbeet

“Maar die van ons doet niets hoor”

Sinds een half jaar ongeveer woon ik samen met mijn vriend in een superleuk appartement. Helaas zijn huisdieren hier niet toegestaan. Alhoewel mijn vriend daar niet zoveel problemen mee heeft, vind ik het soms een groot gemis. Ik ben opgegroeid met een klein, lief, zwart hondje in huis. Ze was 16 jaar oud geworden en het was dan ook een groot gemis toen de woonkamer vorig jaar opeens leeg was als ik thuis kwam.

Lees meer