“Maar die van ons doet niets hoor”

Sinds een half jaar ongeveer woon ik samen met mijn vriend in een superleuk appartement. Helaas zijn huisdieren hier niet toegestaan. Alhoewel mijn vriend daar niet zoveel problemen mee heeft, vind ik het soms een groot gemis. Ik ben opgegroeid met een klein, lief, zwart hondje in huis. Ze was 16 jaar oud geworden en het was dan ook een groot gemis toen de woonkamer vorig jaar opeens leeg was als ik thuis kwam.

Ook van alle andere honden die ik zie ben ik helemaal gek. Het werk als letselschadejurist bij intake heeft me echter wel de ogen geopend. Hoe lief een hond er ook uit ziet, ze kunnen onvoorspelbaar zijn.

Pakketbezorgers

BrandMR_Hond_in_Tuin

We krijgen de telefoontjes regelmatig. Iemand loopt door het park en kruist het pad van een meneer of mevrouw met een hond aan de lijn. Er wordt vriendelijk naar elkaar geknikt en aan de hond wordt geen aandacht besteed. Toch voelt het beestje op de een of andere manier de noodzaak om aan te vallen en te bijten. Au! Dat doet pijn en het is flink schrikken.

Maar denk ook aan de vele pakketbezorgers in Nederland. Door het poortje de voortuin in, de voordeur gaat open en het geblaf en kabaal breekt los. “Maar die van ons doet niets hoor.” Ik geloof ook zeker dat de meeste hondjes nog nooit iets hebben gedaan als een baasje dat zegt. Maar eens moet de eerste keer zijn. En wij horen dat het bij pakketbezorgers toch weleens misgaat.

Onvoorspelbaar

Er is niet altijd een reden waarom een hond aanvalt en bijt. Na een bijtincident blijkt soms ook dat de hond ziek was of zelf ergens pijn had. Het gedrag van een hond kan dan onvoorspelbaar worden. Degene die gebeten wordt heeft in de meeste gevallen zelf niets gedaan of uitgelokt. Ook het baasje kan er vaak niets aan doen. Maar er zit wel iemand met letsel en schade. En de hond heeft hier geen aansprakelijkheidsverzekering voor.

Als eigenaar van de hond kan je aansprakelijk gesteld worden als je hond iemand heeft aangevallen en gebeten. De eigenaar is namelijk degene die verantwoordelijk is voor de risico’s van het gedrag van de hond. Het wordt dan ook wel een risicoaansprakelijkheid genoemd. Als hondeneigenaar is het dus heel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op het moment dat het dan toch misgaat - je hond heeft iemand gebeten en die heeft je hiervoor aansprakelijk gesteld - kan je aansprakelijkheidsverzekeraar de schade van het slachtoffer vergoeden.

Vervelend letsel

Door een hondenbeet kun je vervelend letsel oplopen. Op het moment dat dit je overkomt, kun je het beste het baasje benaderen. Wissel contactgegevens uit en vraag aan de eigenaar of deze een aansprakelijkheidsverzekering heeft. En natuurlijk kunnen de letselschadespecialisten van Brandmeester Letselschade je daarna altijd helpen bij het verhalen van je schade bij de wederpartij.

Neem daarnaast ook contact op met de huisarts. Een wond of een ander letsel na een hondenbeet is gelukkig niet altijd even ernstig. Maar een huisarts kan je toch de behandeling geven die je nodig hebt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Ikzelf zal altijd blij worden als ik een hond tegenkom op straat. Het doet me denken aan ons oude hondje. Onze hondjes hebben zich gelukkig altijd goed gedragen. Daar hebben we voor een groot deel als baasjes zelf voor gezorgd. En zij hebben zelf ook altijd goed gedrag vertoond. Maar door alle verhalen realiseer ik me steeds beter dat een hond ook een onvoorspelbaar karakter kan hebben.

Ik zal niet snel plots op een hond afstappen of te dichtbij langslopen. Ook zal ik altijd vooraf goedkeuring vragen aan het baasje voordat ik een hond aai. Zo voel ik me op mijn gemak en de hond ook.

Als mijn vriend en ik in de toekomst gaan verhuizen naar een koophuis en ik hem toch kan overtuigen dat een hond in huis erg leuk is, zal ik ook mijn verantwoordelijkheid nemen en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ik kan alleen maar hopen dat alle andere hondeneigenaren die verantwoordelijkheid ook nemen.

Intake_ContactBlock_2

Wil je meer weten of heb je vragen over letselschade, de juridische stappen die we voor jou kunnen nemen of bijzonderheden in jouw situatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Elke werkdag van 08:30 tot 17:30 uur zijn we telefonisch bereikbaar op 085 073 55 50. Je kunt ook je vraag achterlaten via de chatfunctie of ons contactformulier invullen.

Neem contact op
cover_verkeersaansprakelijkheid_buitenland_square

Letselschade | aansprakelijkheid, buitenland, verkeer

Hoe zit het eigenlijk met verkeersaan-sprakelijkheid in het buitenland?

Ik heb de lente gemist. Niet het jaargetijde zelf gelukkig. Bloemetjes, bijtjes en lammetjes in de wei, alles is voorbij gekomen. Het is de blog over de lente die ik heb gemist. Compleet vergeten te schrijven! De eerste blog die ik ooit schreef ging over de herfst en de invloed van dit jaargetijde op het soort intakes dat we aan de telefoon krijgen. Afgelopen winter schreef ik over de risico’s van bevroren autoruiten. En nu? Nu de eerste hitteperiode achter de rug is, komt de zomervakantie in zicht. En dus heb ik zin om te schrijven over meer zomerse onderwerpen. Zoals: mag je met je slippers aan autorijden? Of: hoe zit het eigenlijk wanneer ik op vakantie in het buitenland letsel oploop? Maar nu kom ik er dus achter dat ik in mijn seizoenenreeks de lente helemaal heb overgeslagen.

Lees meer
cover_fietsexamen_square

Letselschade | fiets, verkeer, fietsongeluk

Wie moet hier nou eigenlijk op fietsexamen?

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Waar voor de meeste kinderen die weken niet snel genoeg voorbij kunnen vliegen, is er vaak één groep waarvan de meeste leerlingen de tijd tot de vakantie stiekem nog een beetje willen rekken. Groep 8: de schoolverlaters. Want ja, na de zomervakantie start het grote nieuwe avontuur dat middelbare school heet. Zijn ze opeens niet meer de oudste maar de jongste guppies van de school. En dus zijn er nogal wat kinderen die het liefst nog een tijdje langer op de oude vertrouwde basisschool willen blijven.

Lees meer
patient in gesprek met de dokter

Letselschade | medische behandeling, Medische fout, informed consent

Informed consent

Bijna 13 jaar geleden kwam mijn zoon ter wereld. Een paar weken eerder dan verwacht en met twee prachtige voetjes in een ietwat bijzondere stand. Tijdens de zwangerschap werd dit al geconstateerd en tegen de tijd dat hij geboren werd, wisten we precies hoe het eruit zou komen te zien, welke behandelingen hij ervoor zou krijgen en wat het toekomstperspectief was.

Lees meer