Pauze

Eén van mijn helden is niet meer. Wim de Bie. Op 27 maart 2023 is hij overleden. Hoeveel jongeren heb ik niet lastig gevallen met filmpjes van Koot en Bie? Mijn zoon en schoondochter. Collega’s in opleiding, de stagiaires en een ieder die ik de moeite waard vond om iets van cultuur bij te brengen. Tot vervelens toe. Maar het was ook altijd zo schokkend om vast te stellen dat er jongeren waren die nog nooit van hen hadden gehoord. Dus was er altijd wel een aanleiding om een fragment te delen:

Bonbons? De vieze man! “Dus dat ’t nat wordt en zoet. In mijn mond. Dat wil ik.”

Een zwerver? Dirk! “Van Kooten! Kom effe een pilsje drinken!”

Lente? De Duitse leraar!“Een schaamteloos jaargetijde. Dat je zomaar in die kelken kijkt.”

Kerst? Moeder en zoon Van Putten! “Ja moeder, heel gezellig. Ieder jaar weer.”

Wim is weg. Dat zei Youp in zijn column van 1 april. Maar dat was geen grap. Ik las dat Wim ooit in een sketch het jaar van zijn overlijden had genoemd. Een soort macabere voorspelling.

Mijn overlijden staat gepland voor 2059. Dat meld ik alvast vast. Heb ik nog even tijd om mijn macabere gedachten met jou te delen. Maar dan niet meer voor Pals. Want daar werk ik dan al 36 jaar niet meer. Dit is overigens voorlopig ook mijn laatste blog. Twee jaar geleden werd mij gevraagd om content aan te leveren voor de website en sociale media. Ten behoeve van Pals Letselschade. En dat heb ik met veel plezier gedaan. Ruim 100 heb ik er geschreven.

Na twee jaar wekelijks een blog te hebben geschreven, maak ik even pas op de plaats. Het verscheiden van een grote naam heeft mij geraakt. Weer geconfronteerd met mijn eigen sterfelijkheid. Daar moet ik even van bekomen. En er is natuurlijk meer. Maar dat is voor later.

Ik ga even een pauze inlassen. Is ook beter voor mijn bloeddruk. Want ik blijf mijn werk natuurlijk gewoon doen. En dat werk kost soms al genoeg. Want wat zijn die verzekeraars nog vaak traag en onredelijk. Wat duurt het toch allemaal lang. En wat is er nog veel strijd te leveren. De slachtoffers van verkeersongevallen, bedrijfsongevallen en andere ellende help ik nog steeds graag. Nog wel een jaar of vier. Tot aan mijn pensioen. Een fenomeen dat mij tot voor kort nog zover weg leek. En nu kijk ik het monster in de bek.

Ooit kreeg ik een mooi cadeau. Het was in de tijd dat ik nog helemaal niet met mijn pensioen bezig was. Onze zoon was nog niet eens geboren. Het zal dus op of omstreeks mijn verjaardag op 12 december 1993 zijn geweest dat ik van Bert Pals het boek ‘Ons kent ons, De types van Van Kooten en De Bie’ kreeg. Er zat een kaartje in met een door Pals handgeschreven tekst. Heel persoonlijk. Dat heb ik natuurlijk bewaard. De tekst op dat kaartje deel ik graag nog even met je:

Jemig de Pemig,

Nu hebben ze toch het type van de alleen werkende, oudere jongere, ongehuwde, jarige, aanstaande vader vergeten!

Gefeliciteerd door De Koos Koets fanclub van de Gereformeerde Junkenbond, afd. Paterswolde.

Een generatie later kreeg ik van zoon en schoondochter op mijn verjaardag de ‘Koot & Bie Encyclopedie’. Een cirkel is rond. En die blogs. Ach…

Zoals Goethe heeft gezegd: “Ich bin zu alt um nur zu spielen, zu jung um ohne Wunsch zu sein.”

cover_verkeersaansprakelijkheid_buitenland_square

Letselschade | aansprakelijkheid, buitenland, verkeer

Hoe zit het eigenlijk met verkeersaan-sprakelijkheid in het buitenland?

Ik heb de lente gemist. Niet het jaargetijde zelf gelukkig. Bloemetjes, bijtjes en lammetjes in de wei, alles is voorbij gekomen. Het is de blog over de lente die ik heb gemist. Compleet vergeten te schrijven! De eerste blog die ik ooit schreef ging over de herfst en de invloed van dit jaargetijde op het soort intakes dat we aan de telefoon krijgen. Afgelopen winter schreef ik over de risico’s van bevroren autoruiten. En nu? Nu de eerste hitteperiode achter de rug is, komt de zomervakantie in zicht. En dus heb ik zin om te schrijven over meer zomerse onderwerpen. Zoals: mag je met je slippers aan autorijden? Of: hoe zit het eigenlijk wanneer ik op vakantie in het buitenland letsel oploop? Maar nu kom ik er dus achter dat ik in mijn seizoenenreeks de lente helemaal heb overgeslagen.

Lees meer
cover_fietsexamen_square

Letselschade | fiets, verkeer, fietsongeluk

Wie moet hier nou eigenlijk op fietsexamen?

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Waar voor de meeste kinderen die weken niet snel genoeg voorbij kunnen vliegen, is er vaak één groep waarvan de meeste leerlingen de tijd tot de vakantie stiekem nog een beetje willen rekken. Groep 8: de schoolverlaters. Want ja, na de zomervakantie start het grote nieuwe avontuur dat middelbare school heet. Zijn ze opeens niet meer de oudste maar de jongste guppies van de school. En dus zijn er nogal wat kinderen die het liefst nog een tijdje langer op de oude vertrouwde basisschool willen blijven.

Lees meer
hondenbeet cover

Letselschade | Verzekering, Letsel, hondenbeet

“Maar die van ons doet niets hoor”

Sinds een half jaar ongeveer woon ik samen met mijn vriend in een superleuk appartement. Helaas zijn huisdieren hier niet toegestaan. Alhoewel mijn vriend daar niet zoveel problemen mee heeft, vind ik het soms een groot gemis. Ik ben opgegroeid met een klein, lief, zwart hondje in huis. Ze was 16 jaar oud geworden en het was dan ook een groot gemis toen de woonkamer vorig jaar opeens leeg was als ik thuis kwam.

Lees meer