Shock

Mijn favoriete band Delain stond op de cover van Aardschok. Een uitgebreid interview met Martijn Westerholt over de herrijzenis van zijn band en het nieuwe album. Dat magazine moest ik hebben. Maar de lokale Bruna had het niet in het welgevulde tijdschriftenschap staan. Bestellen dan maar? Ach, ik app mijn schoondochter in Groningen wel even. Daar hebben ze het vast en zeker. Maar die appte een uurtje later de vraag waar ze dat dan kon krijgen. Ze was al twee keer voor niets bij een winkel geweest. Laat maar. Ik kijk nog wel even verder.

Die zaterdag kwam ze met onze zoon eten. Ik had de Aardschok inmiddels zelf gescoord. Maakte zij nog even de grap dat de winkeliers in Groningen het verzoek om een aardschok niet zo konden waarderen.

Op 6 februari zat ik op kantoor. Vandaag was de stagiaire begonnen die ik gedurende 17 weken mag begeleiden. Via de NOS-app kreeg ik ’s morgens de eerste melding over een grote aardbeving in Turkije en Syrië. Al meer dan duizend doden. Ik las het haar voor. We waren het erover eens dat er teveel ellende is. En gingen verder met ons werk. Toen nog niet beseffend wat de werkelijke omvang van deze natuurramp is.

Als ik dit schrijf, is de grote inzamelingsactie op tv gaande. En is de stap naar letselschade groot en toch ook zo klein. Ook op kleine schaal vindt onnoemelijk leed plaats. Voor de mensen die letselschade behandelen is het Taxibus-arrest (ECLI:NL:HR:2002:AD5356) heel bekend. De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, heeft toen voor het eerst shockschade toegekend. Het gaat om een moeder die direct na een ongeval werd geconfronteerd met haar overleden kind. Als u de details wenst, raadpleegt u Google maar. Of het arrest zelf. U wordt er niet vrolijker van. Maar het verklaart waarom de moeder in aanmerking kwam voor een schadevergoeding.

Recent heeft de Hoge Raad weer een arrest (ECLI:NL:HR:2022:958) over shockschade gewezen. Het kwam uitgebreid aan de orde tijdens onze ‘letseldag’ in januari. Alle collegae van ons bedrijf die letselschade behandelen, kwamen naar Emmen voor overleg en het bespreken van belangrijke zaken. Inclusief kennisoverdracht. Een collega had een interessante presentatie over shockschade gemaakt. Daarbij werd dus uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen tussen 2002 en 2022.

Een blog is te beperkt om een dergelijke ingewikkelde juridische ontwikkeling uit te leggen. Ik heb er mee geworsteld. Het is niet gelukt en daarom slechts een voorbeeld uit de praktijk.

Een gezin is op vakantie. Vader, moeder en twee pubers staan op een camping. Ergens in Nederland. Er moeten wat boodschappen worden gehaald. Vader en de kinderen gaan met de auto weg, moeder blijft achter. Op de terugweg krijgt vader vlakbij de camping een ongeluk. Een tegenligger raakt op de verkeerde weghelft en botst met het gezin. Auto over de kop in een greppel. Zoon kan uit de auto kruipen, rent de camping op naar zijn moeder. “We hebben een ongeluk gehad!” Moeder rent naar de ingang van de camping en ziet daar de gezinsauto…

Mijn vrouw wenkt. Karsu is op tv. Sinds Beste Zangers editie 2021 zijn wij bijzonder gecharmeerd van deze jongedame met Turkse roots. Wat een emotie, wat een passie, wat een talent! Nu is zij een deel van haar familie verloren. Ze doet haar verhaal en zingt hartverscheurend.

Met de familie in mijn voorbeeld liep het goed af. Geen ernstig letsel. Wel in shock. Komen zij in aanmerking voor een schadevergoeding? Ik denk het wel. Komen de mensen in Turkije en Syrië in aanmerking voor onze hulp? Ik denk het wel.

GIRO 555.

Vriendelijke advocaat

Letselschade | vriendelijkheid, Advocaat, conflice

Advocaat van vriendelijkheid

Afgelopen zaterdag was het 'Doe vriendelijk dag'. Dat wist ik eerder ook niet, maar ik, en met mij heel Brandmeester, ben voorstander van deze dag. Want ga maar eens na: hoeveel kun je wel niet bereiken met een beetje vriendelijkheid?

Lees meer
whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash

“Als het herstel goed komt, dan komt de rest vanzelf wel” Een whiplash kan je leven drastisch veranderen. Dat weet Simon de Groot als geen ander. Niet omdat hij het zelf heeft gehad, maar omdat hij jaren ervaring heeft in het begeleiden van cliënten. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf. In het eerste blog lees je wat whiplash is en waarom het een andere aanpak vraagt dan andere vormen van letselschade

Lees meer
Vijf redenen voor een letselschadespecialist

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Vijf redenen om een letselschadespecialist in te schakelen

Een ongeval kan in een oogwenk jouw leven veranderen. Of het nu gaat om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een ander ongeval, de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Letselschade kan niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en financieel belastend zijn. In dit soort situaties is het inschakelen van een letselschadespecialist aan te raden om ervoor te zorgen dat jouw rechten worden beschermd en je de rechtvaardigheid krijgt die je verdient. Om deze vijf redenen is een letselschadespecialist na een ongeval een goed idee:

Lees meer