Waarom iedereen een aansprakelijkheidsverzekering zou moeten hebben

Na de zomer van 2022 veranderde mijn dagelijks leven ineens enorm. Mijn vriend en ik gingen samenwonen in een mooi appartement en ik mocht starten met mijn nieuwe baan als Jurist Intake.

Als je op jezelf gaat wonen, moeten er veel dingen geregeld worden. Zo liepen wij tegen de vraag aan: moeten we ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Is dat echt nodig? We zijn toch heel voorzichtig? We gingen eens opzoeken hoeveel we er per maand aan kwijt zouden zijn. En omdat dat best meeviel, besloten we er toch maar een af te sluiten.

Zo heb ik dus geleerd hoe belangrijk het is om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Neem het voorbeeld van de twee fietsers die in botsing kwamen met elkaar. De veroorzaker van het ongeval had gelukkig nergens last van. Maar de andere fietser liep letsel op en brak een been. Naast de ziekenhuis- en fysiokosten die hij maakte, liep hij ook inkomen mis en had hij hulp nodig in het huishouden. Dit voelde hij flink in zijn portemonnee. De veroorzaker van het ongeval werd aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Maar gelukkig had hij een aansprakelijkheidsverzekering. De fietser met het gebroken been kreeg een schadevergoeding. En de veroorzaker van het ongeval was opgelucht dat hij dit niet uit eigen zak hoefde te betalen.

Maar niet alleen als fietser (of als voetganger) is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zo krijgen wij ook regelmatig telefoontjes van mensen die gebeten zijn door een hond. De hondeneigenaar is dan enorm gebaat bij een aansprakelijkheidsverzekering die een schadevergoeding uitkeert aan het slachtoffer.

Nu hoor ik een aantal lezers denken: ja, maar ik ben heel voorzichtig als ik te voet ben. En mijn fiets gebruik ik bijna nooit. Mij overkomt dat niet. En een hond? Die heb ik niet eens. Toch zou ik deze lezers nog het volgende mee willen geven. Alle mensen die ik spreek aan de telefoon zagen het ook niet aankomen dat ze bij een fietsongeval betrokken zouden raken of gebeten zouden worden door een hond. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. (Hoe cliché dat ook mag klinken.)

Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt er in zo’n onverwachtse vervelende situatie dus voor dat het goed afgesloten kan worden. Degene met letsel ontvangt een schadevergoeding en de aansprakelijke partij heeft de meevaller dat ze deze niet uit eigen zak hoeft te betalen. Ook mijn vriend en ik realiseren ons nu hoe blij we zijn met onze aansprakelijkheidsverzekering.

auto met de lichten aan

Letselschade | auto, verkeer, verlichting

Ga goed verlicht de weg op

De zomer is voorbij. De pepernoten liggen al een paar maanden in de schappen en bij veel winkels schitteren zelfs de kerstballen weer. En nu de dagen korter worden, zal op veel plaatsen ook de kerstverlichting wel weer opgehangen worden. Winkelstraten zien er daardoor een stuk gezelliger uit. Alles om die grijze grauwe dagen maar te verlichten.

Lees meer
slecht zicht in de auto

Letselschade | verkeer, aanrijding, laagstaande zon

Het belang van goed zicht in de herfst

Denk je aan de winter, dan denk je aan winterbanden. Tenminste, als je zoals ik op de hoogte bent van de verschillende verkeersrisico’s. De term winter-apk is inmiddels niet meer weg te denken bij garagebedrijven. En gelukkig zien de meeste mensen wel de noodzaak van winterbanden met een goed profiel, een ruitenwisservloeistof die tegen winterse temperaturen kan en een goede ijskrabber.

Lees meer
Herfst en verkeer

Wennen aan de herfst

Om kennis en ervaringen met elkaar te delen maar zeker ook vanuit sociaal oogpunt, wordt er vanuit Brandmeester Letselschade twee keer per jaar een letselschadedag georganiseerd. Dit gebeurde al in de tijd van Pals Letselschade en deze traditie wordt bij Brandmeester voortgezet. Vanuit het hele land komen alle advocaten, juristen, letselschadespecialisten en binnendienstmedewerkers bij elkaar voor een dag vol lezingen en workshops.

Lees meer