Waarom iedereen een aansprakelijkheidsverzekering zou moeten hebben

Na de zomer van 2022 veranderde mijn dagelijks leven ineens enorm. Mijn vriend en ik gingen samenwonen in een mooi appartement en ik mocht starten met mijn nieuwe baan als Jurist Intake.

Als je op jezelf gaat wonen, moeten er veel dingen geregeld worden. Zo liepen wij tegen de vraag aan: moeten we ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Is dat echt nodig? We zijn toch heel voorzichtig? We gingen eens opzoeken hoeveel we er per maand aan kwijt zouden zijn. En omdat dat best meeviel, besloten we er toch maar een af te sluiten.

Zo heb ik dus geleerd hoe belangrijk het is om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Neem het voorbeeld van de twee fietsers die in botsing kwamen met elkaar. De veroorzaker van het ongeval had gelukkig nergens last van. Maar de andere fietser liep letsel op en brak een been. Naast de ziekenhuis- en fysiokosten die hij maakte, liep hij ook inkomen mis en had hij hulp nodig in het huishouden. Dit voelde hij flink in zijn portemonnee. De veroorzaker van het ongeval werd aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Maar gelukkig had hij een aansprakelijkheidsverzekering. De fietser met het gebroken been kreeg een schadevergoeding. En de veroorzaker van het ongeval was opgelucht dat hij dit niet uit eigen zak hoefde te betalen.

Maar niet alleen als fietser (of als voetganger) is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zo krijgen wij ook regelmatig telefoontjes van mensen die gebeten zijn door een hond. De hondeneigenaar is dan enorm gebaat bij een aansprakelijkheidsverzekering die een schadevergoeding uitkeert aan het slachtoffer.

Nu hoor ik een aantal lezers denken: ja, maar ik ben heel voorzichtig als ik te voet ben. En mijn fiets gebruik ik bijna nooit. Mij overkomt dat niet. En een hond? Die heb ik niet eens. Toch zou ik deze lezers nog het volgende mee willen geven. Alle mensen die ik spreek aan de telefoon zagen het ook niet aankomen dat ze bij een fietsongeval betrokken zouden raken of gebeten zouden worden door een hond. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. (Hoe cliché dat ook mag klinken.)

Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt er in zo’n onverwachtse vervelende situatie dus voor dat het goed afgesloten kan worden. Degene met letsel ontvangt een schadevergoeding en de aansprakelijke partij heeft de meevaller dat ze deze niet uit eigen zak hoeft te betalen. Ook mijn vriend en ik realiseren ons nu hoe blij we zijn met onze aansprakelijkheidsverzekering.

fatbike

Letselschade | fatbike, schade, verkeer

De fatbike: stoer of schadeveroorzaker?

Fatbikes zie je tegenwoordig overal. De fietsen met brede banden en elektrische trapondersteuning zijn vooral populair onder de jongeren. Maar hoe stoer de fatbike er ook uit ziet, hij komt niet zonder risico’s.

Lees meer
Scooterongeluk (square)

Letselschade | Ongeluk, auto, scooter

De andere kant van de medaille

"Ik wil graag het verhaal van mijn dochter vertellen", zegt de man aan de andere kant van de lijn. "Ik wil dat jullie begrijpen dat elk verhaal twee kanten kent."

Lees meer
Vrouw met last van whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat

In gesprek met LSA-advocaat Simon de Groot (deel 5)

Simon de Groot is LSA-advocaat bij BrandMR. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf over whiplash, een onderwerp waar Simon veel affiniteit mee heeft. In dit vijfde en laatste deel komt ter sprake wat het voor hem betekent om LSA-advocaat te zijn, hoe hij aankijkt tegen whiplashzaken in het bijzonder, wat hierbij zijn leidraad is en waarom whiplashzaken hem nog steeds blijven boeien.

Lees meer