Wat doe je tegen een laagstaande zon?
Botsing

De zomer is voorbij. Voor het einde van je werkdag is het alweer volledig donker buiten en de regen lijkt maar niet op te houden. Kortom: het is herfst. Maar de herfst staat ook voor mooi gekleurde bladeren aan de boom en op de grond, een fris briesje en een heerlijk zonnetje. Toch kan de zon dan ook verraderlijk zijn. Staat de zon wat lager aan de hemel, dan kan hij je tijdens het autorijden of fietsen recht in je ogen schijnen. Lekker misschien, die extra vitamine D. Maar je moet wel goed op het verkeer kunnen letten.

In de herfst is het weer ook vaak wisselvallig. Om twaalf uur kan het nog pijpenstelen regenen, maar om half een laat de zon zich al weer zien. En dat kan een gevaarlijke combinatie opleveren: een nat wegdek waar de zon vol op schijnt. Dit kan verblindend zijn voor verkeersdeelnemers. Hierdoor kan je een zebrapad bijvoorbeeld veel minder goed zien. En scherm je het licht van de zon af, dan zie je een fietser sneller over het hoofd. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Veilig de weg op

Nu is het natuurlijk zonde om binnen te blijven als de zon schijnt. Dus ook in de herfst kun je gewoon lekker de weg op gaan. Maar... doe het veilig. Met deze tips kun je ondanks een laagstaande zon toch veilig autorijden:

  • Doe de zonneklep in je auto naar beneden.
  • Laat je zonnebril nog even in je tas of in de auto liggen en zet die lekker op als je onderweg bent.
  • Pas je rijgedrag aan en let goed op het verkeer om je heen.

Aansprakelijkheid

Toch kan het gebeuren dat je ondanks al je voorzorgsmaatregelen bij een ongeluk betrokken raakt of dat je zelfs een ongeluk veroorzaakt. Stel nou dat je als automobilist verblind wordt door de zon waardoor je een fietser van rechts niet aan ziet komen. Ben je dan eigenlijk gevrijwaard van aansprakelijkheid? Je kon er toch niets aan doen dat de zon in je ogen scheen?

Helaas betekent dit niet dat je niet aansprakelijk bent. Je kunt er weliswaar niets aan doen dat die zon zo laag staat. Maar er wordt van jou als automobilist nou eenmaal wel verwacht dat je veilig deelneemt aan het verkeer. Je zal dus extra goed moeten opletten als je een kruispunt nadert. Word je verblind door de zon? Kijk dan extra goed om je heen en verminder vaart. Zo kan je extra goed anticiperen op het verkeer.

Aanrijding door een laagstaande zon? Neem contact op met BrandMR

Neem contact op

Ben je door een laagstaande zon betrokken geraakt bij bijvoorbeeld een achteropaanrijding en heb je hierdoor letsel opgelopen? Neem dan contact op met het intaketeam van Brandmeester Letselschade. Samen met jou kunnen zij beoordelen of de achteroprijdende partij aansprakelijk gesteld kan worden of dat je misschien voor een deel ook zelf schuld hebt. Een van onze letselschadespecialisten kan vervolgens kosteloos als jouw belangenbehartiger optreden en ervoor zorgen dat je letselschade verhaald wordt bij de aansprakelijke tegenpartij.

Bel rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash

“Als het herstel goed komt, dan komt de rest vanzelf wel” Een whiplash kan je leven drastisch veranderen. Dat weet Simon de Groot als geen ander. Niet omdat hij het zelf heeft gehad, maar omdat hij jaren ervaring heeft in het begeleiden van cliënten. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf. In het eerste blog lees je wat whiplash is en waarom het een andere aanpak vraagt dan andere vormen van letselschade

Lees meer
Vijf redenen voor een letselschadespecialist

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Vijf redenen om een letselschadespecialist in te schakelen

Een ongeval kan in een oogwenk jouw leven veranderen. Of het nu gaat om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een ander ongeval, de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Letselschade kan niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en financieel belastend zijn. In dit soort situaties is het inschakelen van een letselschadespecialist aan te raden om ervoor te zorgen dat jouw rechten worden beschermd en je de rechtvaardigheid krijgt die je verdient. Om deze vijf redenen is een letselschadespecialist na een ongeval een goed idee:

Lees meer
auto met de lichten aan

Letselschade | auto, verkeer, verlichting

Ga goed verlicht de weg op

De zomer is voorbij. De pepernoten liggen al een paar maanden in de schappen en bij veel winkels schitteren zelfs de kerstballen weer. En nu de dagen korter worden, zal op veel plaatsen ook de kerstverlichting wel weer opgehangen worden. Winkelstraten zien er daardoor een stuk gezelliger uit. Alles om die grijze grauwe dagen maar te verlichten.

Lees meer