Wat doe je tegen een laagstaande zon?
Botsing

De zomer is voorbij. Voor het einde van je werkdag is het alweer volledig donker buiten en de regen lijkt maar niet op te houden. Kortom: het is herfst. Maar de herfst staat ook voor mooi gekleurde bladeren aan de boom en op de grond, een fris briesje en een heerlijk zonnetje. Toch kan de zon dan ook verraderlijk zijn. Staat de zon wat lager aan de hemel, dan kan hij je tijdens het autorijden of fietsen recht in je ogen schijnen. Lekker misschien, die extra vitamine D. Maar je moet wel goed op het verkeer kunnen letten.

In de herfst is het weer ook vaak wisselvallig. Om twaalf uur kan het nog pijpenstelen regenen, maar om half een laat de zon zich al weer zien. En dat kan een gevaarlijke combinatie opleveren: een nat wegdek waar de zon vol op schijnt. Dit kan verblindend zijn voor verkeersdeelnemers. Hierdoor kan je een zebrapad bijvoorbeeld veel minder goed zien. En scherm je het licht van de zon af, dan zie je een fietser sneller over het hoofd. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Veilig de weg op

Nu is het natuurlijk zonde om binnen te blijven als de zon schijnt. Dus ook in de herfst kun je gewoon lekker de weg op gaan. Maar... doe het veilig. Met deze tips kun je ondanks een laagstaande zon toch veilig autorijden:

  • Doe de zonneklep in je auto naar beneden.
  • Laat je zonnebril nog even in je tas of in de auto liggen en zet die lekker op als je onderweg bent.
  • Pas je rijgedrag aan en let goed op het verkeer om je heen.

Aansprakelijkheid

Toch kan het gebeuren dat je ondanks al je voorzorgsmaatregelen bij een ongeluk betrokken raakt of dat je zelfs een ongeluk veroorzaakt. Stel nou dat je als automobilist verblind wordt door de zon waardoor je een fietser van rechts niet aan ziet komen. Ben je dan eigenlijk gevrijwaard van aansprakelijkheid? Je kon er toch niets aan doen dat de zon in je ogen scheen?

Helaas betekent dit niet dat je niet aansprakelijk bent. Je kunt er weliswaar niets aan doen dat die zon zo laag staat. Maar er wordt van jou als automobilist nou eenmaal wel verwacht dat je veilig deelneemt aan het verkeer. Je zal dus extra goed moeten opletten als je een kruispunt nadert. Word je verblind door de zon? Kijk dan extra goed om je heen en verminder vaart. Zo kan je extra goed anticiperen op het verkeer.

Aanrijding door een laagstaande zon? Neem contact op met BrandMR

Neem contact op

Ben je door een laagstaande zon betrokken geraakt bij bijvoorbeeld een achteropaanrijding en heb je hierdoor letsel opgelopen? Neem dan contact op met het intaketeam van Brandmeester Letselschade. Samen met jou kunnen zij beoordelen of de achteroprijdende partij aansprakelijk gesteld kan worden of dat je misschien voor een deel ook zelf schuld hebt. Een van onze letselschadespecialisten kan vervolgens kosteloos als jouw belangenbehartiger optreden en ervoor zorgen dat je letselschade verhaald wordt bij de aansprakelijke tegenpartij.

Bel rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
Bescherming van slachtoffer

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Bescherming van slachtoffers: keurmerk en beschermd beroep voor letselschadespecialist

Misschien heb je het in het nieuws gehoord. Of heb je er zelf mee te maken gehad. Het aantal malafide letselschade ‘specialisten’ is de laatste vijf jaar met 25% toegenomen. Een schokkende conclusie, waaruit blijkt dat er teveel bedrijven zijn die misbruik maken van de kwetsbaarheid van letselschadeslachtoffers. Gelukkig worden er maatregelen genomen om dit een halt toe te roepen. Welke dat precies zijn, lees je hier.

Lees meer
Whiplash klachten

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash (deel 2)

“Als mensen mij niet vertrouwen, dan kan ik er net zo goed mee ophouden.” Whiplash is een geval apart als het aankomt op letselschade. In vijf vraaggesprekken deelt Letselschade Advocaat Simon de Groot zijn inzichten over dit onderwerp. Lees in dit tweede blog hoe een persoonlijke aanpak bijdraagt aan een succesvolle schadeafwikkeling.

Lees meer
sneeuwvrij

Letselschade | sneeuw, slecht weer, letsel

Sneeuwpret of winterleed?

In deze terugblik neemt Carla ons mee naar de koude dagen van sneeuw en vorst, waarbij ze haar ervaringen en observaties deelt.

Lees meer