Een fietsongeluk

Als fietser in het verkeer ben je erg kwetsbaar. Als je betrokken raakt bij een ongeval kan dit grote gevolgen hebben. Je kan vervelend en vrij ernstig letsel oplopen. Dit is de reden waarom fietsers (maar ook voetgangers) juridisch worden beschermd als zij worden aangereden door een gemotoriseerd voertuig en hierdoor letsel oplopen.

Een fietsongeluk met een gemotoriseerd voertuig

BrandMR-Youtube-Fietser


Als het betrokken motorvoertuig een verkeersfout maakt en hierdoor een ongeval ontstaat, is deze 100% aansprakelijk voor het ongeval. Als je als fietser een verkeersfout maakt en er hierdoor een ongeval met een motorvoertuig ontstaat, blijft het motorvoertuig voor minstens 50% aansprakelijk.

Als je als fietser letsel oploopt door een ongeval met een motorvoertuig, is het dus verstandig om de wederpartij aansprakelijk te stellen. Het is dus belangrijk om samen een schadeaangifteformulier in te vullen. Zo zijn de verzekeringsgegevens van het motorvoertuig altijd bij jou bekend. Als dit niet lukt, kun je ook vragen naar het kenteken.

Een fietsongeluk met een fietser of voetganger

Als er geen motorvoertuig bij het ongeval betrokken is maar een andere fietser of voetganger, kan het ook zijn dat je de wederpartij aansprakelijk kan stellen. Als de andere partij een verkeersfout heeft gemaakt en hierdoor het ongeval is ontstaan, is deze partij aansprakelijk. Ook dan is het belangrijk dat je samen met de andere partij een schadeaangifteformulier invult.

Een eenzijdig fietsongeluk

Het kan ook voorkomen dat je een eenzijdig fietsongeluk hebt. Je bent bijvoorbeeld met je fiets over een uitstekende stoeptegel gevallen of op een gladde ondergrond. Ook dan is er wellicht een andere partij aansprakelijk voor wat er is gebeurd. Probeer foto’s te maken van de locatie van het ongeval en zorg dat hieruit duidelijk blijkt dat het een gevaarlijke situatie was.

Weet je niet zeker of er iemand anders aansprakelijk is voor het fietsongeluk dat jou is overkomen? Of kom je er niet uit met de wederpartij? Neem dan vrijblijvend en geheel kosteloos contact met ons op. Het intaketeam van Brandmeester staat meteen voor je klaar en kijkt met je mee of een andere partij aansprakelijk is voor het fietsongeluk. Een van onze letselschadespecialisten kan jou daarna kosteloos bijstaan bij het verhalen van je letselschade bij de wederpartij.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Het is natuurlijk erg vervelend als er een gemotoriseerd voertuig doorrijdt na een ongeval. Als je het gesprek met de bestuurder niet kan aangaan of het kenteken niet kan noteren, blijft de wederpartij voor jou onbekend. Je kunt dan proberen om ander bewijsmateriaal van het ongeval te verzamelen, zoals foto’s, getuigenverklaringen of camerabeelden. Onder bepaalde voorwaarden kan je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de politie om aangifte te doen. En neem met ons contact op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Als je als fietser zelf een ongeval hebt veroorzaakt en een ander hierdoor schade heeft geleden, dan kan het zijn dat jij aansprakelijk wordt gesteld. Het is goed om dit te melden bij je aansprakelijkheidsverzekering. Deze zal de schade aan de andere partij dan vergoeden.

Als je als fietser een ongeval hebt veroorzaakt met een motorvoertuig maar je zelf ook letsel hebt opgelopen, dan ligt het anders. Je wordt dan als zwakke verkeersdeelnemer beschermd en het motorvoertuig zal voor minstens 50% aansprakelijk worden gehouden voor het ongeval.

Een ongeluk kan veel impact op je hebben. Als je erg bent geschrokken en daardoor niet meer aan het verkeer durft deel te nemen, kan dit erg belemmerend zijn. Als je letsel hebt opgelopen door het ongeval en de wederpartij is aansprakelijk, dan heb je ook recht op een smartengeld. Je krijgt dan een vergoeding voor het leed en de impact die het ongeval je heeft gegeven.

Is de angst zo groot dat je hier begeleiding voor krijgt van een therapeut of psycholoog? Dan komen de kosten van deze behandelaar wellicht ook in aanmerking voor vergoeding. Dit zijn kosten die je maakt door het ongeval. En dus moeten deze vergoed worden door de aansprakelijke wederpartij.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen