Het belang van goed zicht in de herfst
Automonteur

Denk je aan de winter, dan denk je aan winterbanden. Tenminste, als je zoals ik op de hoogte bent van de verschillende verkeersrisico’s. De term winter-apk is inmiddels niet meer weg te denken bij garagebedrijven. En gelukkig zien de meeste mensen wel de noodzaak van winterbanden met een goed profiel, een ruitenwisservloeistof die tegen winterse temperaturen kan en een goede ijskrabber.

Maar hoe zit het eigenlijk met de herfst? Uit onderzoek1 van het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV blijkt - hoe verrassend - dat de kans op een ongeval bij slechte weersomstandigheden groter is dan bij goed weer. Gladde wegen door regen en minder stabiliteit van het voertuig door wind zorgen vooral in de herfst voor meer verkeersongevallen. Maar ook verminderd zicht - bijvoorbeeld door mist, opspattend water of een laaghangende zon – draagt hier vaak aan bij. En laten we vooral de beslagen voorruit niet vergeten. Naast de winter-apk pleit ik dan ook voor een herfst-apk.

Zonnebril

Goed. Hoe zorg je er in de herfst dan voor dat je altijd goed zicht hebt?

  1. Ruim die zonnebril die je in de zomer in je auto had liggen nog maar niet op. Zeker met een laaghangende zon komt die zeker nog van pas.
  2. Controleer je ruitenwissers. Zijn ze nog in goede conditie of misschien toch aan vervanging toe? Natuurlijk zorg je er ook voor dat de ruitenwisservloeistof bijgevuld is.
  3. Voorkom beslagen ruiten. Wie kent het niet? Je stapt ‘s ochtends in de auto, wil snel wegrijden maar hebt onvoldoende zicht doordat de voor- en zijruiten beslagen zijn. Even snel met een doek of wisser erlangs helpt vaak niet. In no time is de ruit weer beslagen. Met de ramen open rijden of je airco of ventilator aanzetten zijn betere methodes om de ruiten redelijk snel te ontwasemen.
  4. Staat je auto onder een boom geparkeerd? Denk er dan voordat je wegrijdt aan om zoveel mogelijk bladeren alvast van de voorruit en tussen de ruitenwissers weg te halen. Niets zo vervelend als je ruitenwisser aanzetten om dan geconfronteerd te worden met een voorruit vol bladeren die je niet zo 1-2-3 weg krijgt.

Banden

Natuurlijk is het ook belangrijk om je banden te controleren. En als je daarnaast nog denkt aan goede verlichting (vertrouw daarbij niet op automatische dagrijverlichting) en rekening houdt met zaken als harde windvlagen en aquaplanning, dan weet ik zeker dat je veilig op je bestemming aankomt.

Neem contact op

De komende tijd besteden we bij Brandmeester Letselschade extra aandacht aan de gevolgen van het herfstweer op het verkeer en hoe je ongevallen kunt voorkomen. Zo kun je in deze blog meer lezen over het gebruik van mistlampen en lees je hier meer over de gevaren van een laaghangende zon. Verder neem ik je in deze blog mee in de meer psychologische kant van het rijden tijdens donker weer.

Bel rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
fatbike

Letselschade | fatbike, schade, verkeer

De fatbike: stoer of schadeveroorzaker?

Fatbikes zie je tegenwoordig overal. De fietsen met brede banden en elektrische trapondersteuning zijn vooral populair onder de jongeren. Maar hoe stoer de fatbike er ook uit ziet, hij komt niet zonder risico’s.

Lees meer
Vrouw met last van whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat

In gesprek met LSA-advocaat Simon de Groot (deel 5)

Simon de Groot is LSA-advocaat bij BrandMR. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf over whiplash, een onderwerp waar Simon veel affiniteit mee heeft. In dit vijfde en laatste deel komt ter sprake wat het voor hem betekent om LSA-advocaat te zijn, hoe hij aankijkt tegen whiplashzaken in het bijzonder, wat hierbij zijn leidraad is en waarom whiplashzaken hem nog steeds blijven boeien.

Lees meer
Wat te doen bij letselschade infuus ziekenhuis (square)

Letselschade | Ongeluk, aansprakelijkheid, letselschadespecialist

Wat te doen als je letselschade oploopt na een ongeval?

Stel je voor: je staat netjes te wachten totdat de verkeerslichten op groen springen en ineens knalt er een andere auto achterop. Je bent geschrokken, voelt pijn en beseft dat je letsel hebt opgelopen. Wat moet je nu doen? In deze blog leggen we stap voor stap uit wat je kunt verwachten bij het claimen van letselschade, vanaf het moment van het ongeval tot aan de uiteindelijke schadevergoeding.

Lees meer