Het belang van goed zicht in de herfst
Automonteur

Denk je aan de winter, dan denk je aan winterbanden. Tenminste, als je zoals ik op de hoogte bent van de verschillende verkeersrisico’s. De term winter-apk is inmiddels niet meer weg te denken bij garagebedrijven. En gelukkig zien de meeste mensen wel de noodzaak van winterbanden met een goed profiel, een ruitenwisservloeistof die tegen winterse temperaturen kan en een goede ijskrabber.

Maar hoe zit het eigenlijk met de herfst? Uit onderzoek1 van het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV blijkt - hoe verrassend - dat de kans op een ongeval bij slechte weersomstandigheden groter is dan bij goed weer. Gladde wegen door regen en minder stabiliteit van het voertuig door wind zorgen vooral in de herfst voor meer verkeersongevallen. Maar ook verminderd zicht - bijvoorbeeld door mist, opspattend water of een laaghangende zon – draagt hier vaak aan bij. En laten we vooral de beslagen voorruit niet vergeten. Naast de winter-apk pleit ik dan ook voor een herfst-apk.

Zonnebril

Goed. Hoe zorg je er in de herfst dan voor dat je altijd goed zicht hebt?

  1. Ruim die zonnebril die je in de zomer in je auto had liggen nog maar niet op. Zeker met een laaghangende zon komt die zeker nog van pas.
  2. Controleer je ruitenwissers. Zijn ze nog in goede conditie of misschien toch aan vervanging toe? Natuurlijk zorg je er ook voor dat de ruitenwisservloeistof bijgevuld is.
  3. Voorkom beslagen ruiten. Wie kent het niet? Je stapt ‘s ochtends in de auto, wil snel wegrijden maar hebt onvoldoende zicht doordat de voor- en zijruiten beslagen zijn. Even snel met een doek of wisser erlangs helpt vaak niet. In no time is de ruit weer beslagen. Met de ramen open rijden of je airco of ventilator aanzetten zijn betere methodes om de ruiten redelijk snel te ontwasemen.
  4. Staat je auto onder een boom geparkeerd? Denk er dan voordat je wegrijdt aan om zoveel mogelijk bladeren alvast van de voorruit en tussen de ruitenwissers weg te halen. Niets zo vervelend als je ruitenwisser aanzetten om dan geconfronteerd te worden met een voorruit vol bladeren die je niet zo 1-2-3 weg krijgt.

Banden

Natuurlijk is het ook belangrijk om je banden te controleren. En als je daarnaast nog denkt aan goede verlichting (vertrouw daarbij niet op automatische dagrijverlichting) en rekening houdt met zaken als harde windvlagen en aquaplanning, dan weet ik zeker dat je veilig op je bestemming aankomt.

Neem contact op

De komende tijd besteden we bij Brandmeester Letselschade extra aandacht aan de gevolgen van het herfstweer op het verkeer en hoe je ongevallen kunt voorkomen. Zo kun je in deze blog meer lezen over het gebruik van mistlampen en lees je hier meer over de gevaren van een laaghangende zon. Verder neem ik je in deze blog mee in de meer psychologische kant van het rijden tijdens donker weer.

Bel rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
Bescherming van slachtoffer

Letselschade | hersel, welzijn, letselschade

BrandMR Letselschade: samen op weg naar herstelgericht welzijn.

Bij Brandmeester Letselschade nemen we letselschade niet alleen serieus op juridisch vlak, maar ook op het persoonlijke en emotionele niveau. Daarom hebben we bewust gekozen voor een herstelgerichte benadering, waarbij we samenwerken met specialisten op het gebied van herstelgerichte dienstverlening. In deze blog delen we graag hoe deze samenwerking ons in staat stelt om cliënten te begeleiden in hun persoonlijke reis naar welzijn.

Lees meer
Persoon met een whipplash

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

In gesprek met LSA-advocaat Simon de Groot (deel 3)

Simon de Groot is LSA-advocaat bij Brandmeester. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf over whiplash, een onderwerp waar Simon veel affiniteit mee heeft. In dit derde deel vragen we hem hoe hij klachten beoordeelt en waarom hij onderscheidt maakt tussen klachten en beperkingen.

Lees meer
Bescherming van slachtoffer

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Bescherming van slachtoffers: keurmerk en beschermd beroep voor letselschadespecialist

Misschien heb je het in het nieuws gehoord. Of heb je er zelf mee te maken gehad. Het aantal malafide letselschade ‘specialisten’ is de laatste vijf jaar met 25% toegenomen. Een schokkende conclusie, waaruit blijkt dat er teveel bedrijven zijn die misbruik maken van de kwetsbaarheid van letselschadeslachtoffers. Gelukkig worden er maatregelen genomen om dit een halt toe te roepen. Welke dat precies zijn, lees je hier.

Lees meer