Het belang van goed zicht in de herfst
Automonteur

Denk je aan de winter, dan denk je aan winterbanden. Tenminste, als je zoals ik op de hoogte bent van de verschillende verkeersrisico’s. De term winter-apk is inmiddels niet meer weg te denken bij garagebedrijven. En gelukkig zien de meeste mensen wel de noodzaak van winterbanden met een goed profiel, een ruitenwisservloeistof die tegen winterse temperaturen kan en een goede ijskrabber.

Maar hoe zit het eigenlijk met de herfst? Uit onderzoek1 van het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV blijkt - hoe verrassend - dat de kans op een ongeval bij slechte weersomstandigheden groter is dan bij goed weer. Gladde wegen door regen en minder stabiliteit van het voertuig door wind zorgen vooral in de herfst voor meer verkeersongevallen. Maar ook verminderd zicht - bijvoorbeeld door mist, opspattend water of een laaghangende zon – draagt hier vaak aan bij. En laten we vooral de beslagen voorruit niet vergeten. Naast de winter-apk pleit ik dan ook voor een herfst-apk.

Zonnebril

Goed. Hoe zorg je er in de herfst dan voor dat je altijd goed zicht hebt?

  1. Ruim die zonnebril die je in de zomer in je auto had liggen nog maar niet op. Zeker met een laaghangende zon komt die zeker nog van pas.
  2. Controleer je ruitenwissers. Zijn ze nog in goede conditie of misschien toch aan vervanging toe? Natuurlijk zorg je er ook voor dat de ruitenwisservloeistof bijgevuld is.
  3. Voorkom beslagen ruiten. Wie kent het niet? Je stapt ‘s ochtends in de auto, wil snel wegrijden maar hebt onvoldoende zicht doordat de voor- en zijruiten beslagen zijn. Even snel met een doek of wisser erlangs helpt vaak niet. In no time is de ruit weer beslagen. Met de ramen open rijden of je airco of ventilator aanzetten zijn betere methodes om de ruiten redelijk snel te ontwasemen.
  4. Staat je auto onder een boom geparkeerd? Denk er dan voordat je wegrijdt aan om zoveel mogelijk bladeren alvast van de voorruit en tussen de ruitenwissers weg te halen. Niets zo vervelend als je ruitenwisser aanzetten om dan geconfronteerd te worden met een voorruit vol bladeren die je niet zo 1-2-3 weg krijgt.

Banden

Natuurlijk is het ook belangrijk om je banden te controleren. En als je daarnaast nog denkt aan goede verlichting (vertrouw daarbij niet op automatische dagrijverlichting) en rekening houdt met zaken als harde windvlagen en aquaplanning, dan weet ik zeker dat je veilig op je bestemming aankomt.

Neem contact op

De komende tijd besteden we bij Brandmeester Letselschade extra aandacht aan de gevolgen van het herfstweer op het verkeer en hoe je ongevallen kunt voorkomen. Zo kun je in deze blog meer lezen over het gebruik van mistlampen en lees je hier meer over de gevaren van een laaghangende zon. Verder neem ik je in deze blog mee in de meer psychologische kant van het rijden tijdens donker weer.

Bel rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
Vriendelijke advocaat

Letselschade | vriendelijkheid, Advocaat, conflice

Advocaat van vriendelijkheid

Afgelopen zaterdag was het 'Doe vriendelijk dag'. Dat wist ik eerder ook niet, maar ik, en met mij heel Brandmeester, ben voorstander van deze dag. Want ga maar eens na: hoeveel kun je wel niet bereiken met een beetje vriendelijkheid?

Lees meer
whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash

“Als het herstel goed komt, dan komt de rest vanzelf wel” Een whiplash kan je leven drastisch veranderen. Dat weet Simon de Groot als geen ander. Niet omdat hij het zelf heeft gehad, maar omdat hij jaren ervaring heeft in het begeleiden van cliënten. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf. In het eerste blog lees je wat whiplash is en waarom het een andere aanpak vraagt dan andere vormen van letselschade

Lees meer
Vijf redenen voor een letselschadespecialist

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Vijf redenen om een letselschadespecialist in te schakelen

Een ongeval kan in een oogwenk jouw leven veranderen. Of het nu gaat om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een ander ongeval, de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Letselschade kan niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en financieel belastend zijn. In dit soort situaties is het inschakelen van een letselschadespecialist aan te raden om ervoor te zorgen dat jouw rechten worden beschermd en je de rechtvaardigheid krijgt die je verdient. Om deze vijf redenen is een letselschadespecialist na een ongeval een goed idee:

Lees meer