Een ongeval met een dier

Dieren. De een houdt ervan en de ander houdt ze liever op afstand. Dieren kunnen erg lief zijn maar ook onvoorspelbaar. Ook al is een dier nog zo goed getraind, het dier kan altijd onverwacht gedrag vertonen. Soms leidt dit tot gevaarlijke situaties en loopt er iemand letsel op.

Hondenbeet

BrandMR_Video-59-HondinTuin

Je komt een hond tegen op straat, gaat op bezoek bij een vriend met een hond of je hebt er zelf een. Soms zijn ze lief en knuffelig. Maar soms kunnen ze ook zomaar opeens aanvallen. Zelfs al zijn ze goed getraind en luisteren ze naar commando’s en instructies. Dit kan tot vervelende incidenten leiden, zoals een hond die bijt.

Als je aangevallen of gebeten bent door een hond is het altijd belangrijk om naar een dokter te gaan. Deze kan de wond behandelen en ervoor zorgen dat de kans kleiner wordt dat je ziek wordt door de beet. Ook is het belangrijk om de eigenaren van de hond zo snel mogelijk aan te spreken op het gedrag van de hond. Wissel contactgegevens uit en vraag of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Als bezitter van de hond zijn zij namelijk aansprakelijk voor het handelen van de hond. Zij zullen jouw schade dus moeten vergoeden.

Letsel door een paard

Naast ongevallen met honden komen ook ongevallen met paarden vaak voor. Iemand valt bijvoorbeeld van een paard of wordt door een paard getrapt. Ook in dit geval kan de eigenaar van het paard meestal aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval en het letsel dat hierdoor ontstaat. Probeer dus te achterhalen wie de eigenaar is - bijvoorbeeld een manege - en neem daar contact mee op.

Om te bepalen of en wie er aansprakelijk is voor het ongeval met het paard, zijn een aantal factoren van belang:

  • de ervaring van de ruiter
  • de afspraken die er zijn gemaakt met de eigenaar van het paard
  • het handelen van de ruiter zelf (richting het paard)
  • de mate waarin het om een sport- en spelsituatie ging

Weet je niet zeker of de eigenaar van het dier aansprakelijk gesteld kan worden? Of lukt het niet om je letsel en je schadeposten goed in kaart te brengen voor de verzekeraar van de wederpartij? Neem dan contact op met de letselschadejuristen van ons intaketeam. Zij bespreken graag met je wat de mogelijkheden zijn. Een van onze ervaren letselschadespecialisten kan jou volledig kosteloos bijstaan bij het verhalen van je schade bij de aansprakelijke wederpartij.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Als je zelf bepaald gedrag hebt vertoond, dan kan het zijn dat het dier daarop heeft gereageerd. Het dier is bijvoorbeeld geschrokken of voelde zich bedreigd door jou. En als je het dier hebt mishandeld, is een beet of trap vaak een reactie van het dier. In deze gevallen kan het zijn dat de eigenaar van het dier niet volledig aansprakelijk gesteld kan worden maar slechts voor een bepaald percentage. Het overige percentage komt voor jouw rekening. Het is altijd verstandig om je situatie te bespreken met een van onze letselschadejuristen. Zij kunnen je kans van slagen beoordelen en de discussie met de verzekering van de wederpartij aangaan zodat jij zoveel mogelijk van je schade vergoedt krijgt.

Een politieagent geeft instructies of commando’s aan een politiehond, bijvoorbeeld om iemand aan te vallen. Een aanval of beet van een politiehond komt in dat geval dus niet uit de eigen energie van het dier. En dus kan de eigenaar aansprakelijk gesteld worden voor het gedrag van de hond.

Vaak gaat het bij overstekende dieren om wilde dieren die geen eigenaar hebben. Als je hierdoor een eenzijdig ongeval is overkomen, kun je een beroep doen op je eigen schadeverzekering inzittenden. Als je deze aanvullende verzekering hebt, kan je eigen verzekeraar je letselschade vergoeden.

Als het ongeval is ontstaan door een overstekende hond waarvan de eigenaar bekend is, dan kan je de eigenaar aansprakelijk stellen. Probeer te achterhalen wie de eigenaar is en neem daar contact mee op om te bespreken of deze een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen