Een val door een uitstekende stoeptegel of een gat in de weg

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan een uitstekende stoeptegel op straat al leiden tot ernstige letselschade. Een valpartij kan een flinke impact hebben op je dagelijkse leven, zowel fysiek als emotioneel. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de schade?

Wie is er aansprakelijk bij letselschade door een val over een uitstekende stoeptegel?

BrandMR-Youtube-Letsel

In Nederland kan je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade die je oploopt door een gebrekkige toestand van de openbare weg. Er zijn voorbeelden genoeg te bedenken. Door worteldruk kunnen stoeptegels schuin omhoog gaan staan, er zitten door vorstschade gaten in de weg of er is bestrating verzakt door ongedierte. En natuurlijk kunnen wegen ook glad zijn door winterse weersomstandigheden.

De wegbeheerder moet in dergelijke gevallen zorgen voor een veilige situatie op en naast de weg. Onder wegbeheerders vallen overigens niet alleen de gemeente. Ook een provincie of Rijkswaterstaat kan je als wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Is de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor alle ongevallen op de openbare weg? Nee. Wanneer er sprake is van een hoogteverschil wordt er op basis van de zogenaamde CROW-richtlijnen beoordeeld of het hoogteverschil als ernstig moet worden beschouwd. Is dat het geval? Dan is er sprake van een gevaarlijke situatie waarvoor je de wegbeheerder aansprakelijk kan stellen. In het algemeen wordt een hoogteverschil van minimaal 3-4 centimeter als gevaarzettend beschouwd. Het is wel van belang dat de wegbeheerder wist of kon weten van het gevaar. Als dit het geval is, dan heeft de wegbeheerder de zorgplicht dat de weg veilig is. Je zult wel moeten kunnen bewijzen dat de weg gevaarzettend was. Maak dan ook zo snel mogelijk foto’s van de plek waar je gevallen bent. En vraag eventuele getuigen om hun contactgegevens.

Als je letselschade hebt opgelopen door een val over een uitstekende stoeptegel, is het belangrijk om zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen. Een letselschadespecialist kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en bij het verhalen van de schade. Bij Brandmeester Letselschade begrijpen we dat dit een moeilijke tijd voor je kan zijn. Daarom staan we meteen voor je klaar om je te helpen bij het krijgen van de juiste vergoeding.

Heb je letselschade opgelopen door een val over een uitstekende stoeptegel? En wil je graag weten wat je rechten zijn? Neem dan vandaag nog contact op met Brandmeester Letselschade voor meer informatie en advies.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Probeer op een paar overzichtfoto’s je loop- of rijrichting duidelijk zichtbaar te maken en het hoogteverschil goed in beeld te brengen. Tip: leg een stuk hout of een lat over het wegdek en meet met behulp van een duimstok of rolmaat het hoogteverschil op. Maak ook een foto waarop je dit hoogteverschil en het meetinstrument goed in beeld brengt zodat je precies kan zien wat het hoogteverschil is.

Elke gemeente is verplicht om een gladheidsbestrijdingsplan te hebben. In dit plan staan de straten en wegen beschreven die bij gladheid bestrooid moeten worden. Nu kan de gemeente natuurlijk niet in elke straat strooien. Vaak wordt gekozen voor de meest gebruikte wegen. Ook is het niet mogelijk om de stoepen en fietspaden naast de rijbaan allemaal ijsvrij te houden. Wees daarom extra voorzichtig bij gladheid. Maar had de gemeente kunnen weten dat het glad zou worden en hebben ze het gladheidsbestrijdingsplan niet goed uitgevoerd? Dan kan je de gemeente in sommige gevallen zeker aansprakelijk stellen.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen