Ga goed verlicht de weg op
BrandMR-Youtube-Auto

De zomer is voorbij. De pepernoten liggen al een paar maanden in de schappen en bij veel winkels schitteren zelfs de kerstballen weer. En nu de dagen korter worden, zal op veel plaatsen ook de kerstverlichting wel weer opgehangen worden. Winkelstraten zien er daardoor een stuk gezelliger uit. Alles om die grijze grauwe dagen maar te verlichten.

Niet alleen in winkelstraten is goede verlichting belangrijk. Zeker in de herfst kan het ook in het verkeer letterlijk van levensbelang zijn om goed zichtbaar te zijn. Ik deel dan ook graag wat tips en adviezen met je die ervoor zorgen dat je veilig de straat op kunt.

BrandMR-Youtube-motor

Gemotoriseerd verkeer

Juist bij de overgang van zomer naar herfst is het erg belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor medeweggebruikers. En natuurlijk ook om andere weggebruikers - zoals fietsers en voetgangers - goed te kunnen zien. Het is dan erg belangrijk om niet te vertrouwen op de automatische dagrijverlichting. Zet deze dan ook uit en rij gewoon met dimlichten aan. Hierdoor weet je zeker dat je zowel voor als achter altijd goed zichtbaar bent. En is het echt mistig op de weg? Schakel dan je mistlampen in. (Bekijk ook wat mijn college Lieke Renkens verder nog over mistlampen weet.)

BrandMR-Youtube-Fiets

Fietsers

Natuurlijk is het belangrijk om regelmatig de fietsverlichting van je fiets of die van de fiets van je kind te controleren. Denk daarbij ook aan de reflectoren op de achterkant, de trappers en de banden. Zitten ze nog goed vast? Zijn ze wel compleet?

Als je fietst in het donker, in de schemer of bij slecht weer en je licht staat niet aan of je fietst zonder reflectoren, dan kun je een flinke boete krijgen. En wanneer je betrokken was bij een ongeval en je verlichting deed het niet, dan heeft dat ook gevolgen voor de aansprakelijkheidsbeoordeling. Er kan dan een bepaalde mate van eigen schuld aan je worden toegekend. Dat is natuurlijk zonde. Maar wat veel belangrijk is: ook je eigen veiligheid stond niet voorop.

Andere weggebruikers

Juist wanneer je op een andere manier de weg op gaat - bijvoorbeeld als voetganger of hardloper - ben je kwetsbaar in het verkeer. Maar ook wanneer je kind op een (elektrische) step op de stoep rijdt, is goed zichtbaar zijn erg belangrijk. Veilig Verkeer Nederland geeft een aantal handige tips om goed zichtbaar te zijn in het donker:

  1. Ga voor opvallende in plaats van donkere (boven)kleding. Kies bijvoorbeeld een jas in een lichte kleur met een reflecterende streep. Inmiddels kun je kiezen uit verschillende soorten sportkleding die speciaal bedoeld zijn voor sporten in het donker. Denk daarbij aan sportkleding met een hoog contrast, felle lichte kleuren en reflecterende of fluorescerende accenten.
  2. Val op met accessoires. Naast felgekleurde en reflecterende kleding kun je natuurlijk ook een reflecterend verkeershesje dragen en zo opvallen. Daarnaast kun je ook nog een zaklamp of hoofdband dragen. Tip: Wanneer jij of je skeelerende kind een hoofdzaklamp draagt, denk er dan aan om tegemoetkomende personen niet recht aan te kijken. Dat scheelt flink wat verblinde en verschrikte personen.
  3. Last but not least: verlicht je hond. Zorg er ook voor dat Luna, Bobbie of Diesel goed opvalt in het donker. Bijvoorbeeld door een led-lampje aan de halsband vast te maken. Een andere tip is het gebruik van een felgekleurde of reflecterende riem. Een andere voetganger of jijzelf struikelt dan ook niet zo snel over de riem.

Een aanrijding? Neem contact op met BrandMR

Neem contact op

Ik hoop dat deze tips niet te laat komen voor je. Heb je toch een verkeersongeluk en heb je hierbij letsel opgelopen? Dan is het wellicht mogelijk om je schade op de tegenpartij te verhalen. Twijfel je of de tegenpartij aansprakelijk is? Of weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan gerust contact op met ons intaketeam. Zij bespreken met je wat er is gebeurd en kijken met je mee of je schade verhaald kan worden op de tegenpartij. Daarbij kan een van onze letselschadespecialisten kosteloos als jouw belangenbehartiger optreden.

Bel nu rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op

Blijf ons volgen

O ja, de afgelopen en komende tijd besteden we bij Brandmeester Letselschade extra aandacht aan de gevolgen van het herfstweer op het verkeer. En natuurlijk vertellen we je hoe je ongevallen kunt voorkomen. Zo kun je in deze blog meer lezen over het gebruik van mistlampen, vind je hier informatie over het belang van goed zicht en lees je hier meer over de gevaren van een laagstaande zon. Ook neem ik je in deze blog mee in de meer psychologische kant van het rijden in donker weer.

Vrouw met last van whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat

In gesprek met LSA-advocaat Simon de Groot (deel 5)

Simon de Groot is LSA-advocaat bij BrandMR. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf over whiplash, een onderwerp waar Simon veel affiniteit mee heeft. In dit vijfde en laatste deel komt ter sprake wat het voor hem betekent om LSA-advocaat te zijn, hoe hij aankijkt tegen whiplashzaken in het bijzonder, wat hierbij zijn leidraad is en waarom whiplashzaken hem nog steeds blijven boeien.

Lees meer
Wat te doen bij letselschade infuus ziekenhuis (square)

Letselschade | Ongeluk, aansprakelijkheid, letselschadespecialist

Wat te doen als je letselschade oploopt na een ongeval?

Stel je voor: je staat netjes te wachten totdat de verkeerslichten op groen springen en ineens knalt er een andere auto achterop. Je bent geschrokken, voelt pijn en beseft dat je letsel hebt opgelopen. Wat moet je nu doen? In deze blog leggen we stap voor stap uit wat je kunt verwachten bij het claimen van letselschade, vanaf het moment van het ongeval tot aan de uiteindelijke schadevergoeding.

Lees meer
man in groene blouse met whiplash

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

In gesprek met LSA-advocaat Simon de Groot (deel 4)

Simon de Groot is LSA-advocaat bij BrandMR. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf over whiplash, een onderwerp waar Simon veel affiniteit mee heeft. In dit vierde deel vragen we hem hoe hij ermee omgaat als iemand het lastig vindt om hulp te vragen en hoe belangrijk levensstijl is bij herstel.

Lees meer